Class 5: Maths Chapter 2 solutions. Complete Class 5 Maths Chapter 2 Notes.
Maharashtra Board Solutions Class 5-Maths (Problem Set 4) - Part 1: Chapter 2- Number Work
Maharashtra Board 5th Maths Chapter 2, Class 5 Maths Chapter 2 solutions
Questions and Answers.
Question 1.
Read the numbers and write them in words.
(1) 25,79,899
(2) 30,70,506
(3) 45,71,504
(4) 21,09,900
(5) 43,07,854
(6) 50,00,000
(7) 60,00,010
(8) 70,00,100
(9) 80,01,000
(10) 90,10,000
(11) 91,00,000
(12) 99,99,999
Answer:
(1) Twenty-five lakh, seventy-nine thousand, eight hundred and ninety-nine.
(2) Thirty lakh, seventy thousand, five hundred and six.
(3) Forty-five lakh, seventy-one thousand, five hundred and four.
(4) Twenty-one lakh, nine thousand, nine hundred.
(5) Forty-three lakh, seven thousand, eight hundred and fifty-four.
(6) Fifty lakh.
(7) Sixty lakh and ten.
(8) Seventy lakh and one hundred.
(9) Eighty lakh and one thousand
(10) Ninety lakh and ten thousand
(11) Ninety-one lakh
(12) Ninety-nine lakh, ninety-nine thousand, nine hundred and ninety-nine.
Question 2.
Given below are the deposits made in the Women’s Co-operative Credit Societies of some districts. Read those figures.
Pune : ₹ 94,29,408
Nashik : ₹ 61,07,187
Nagpur : ₹ 46,53,570
Ahmadnagar : ₹ 45,43,159
Aurangabad : ₹ 37,01,282
Yavatmal : ₹ 27,72,348
Sindhudurg : ₹ 58,49,651
Answer:
Rupees ninety-four lakh, twenty-nine thousand, four hundred and eight.
Rupees sixty-one lakh, seven thousand, one hundred and eighty-seven
Rupees forty-six lakh, fifty-three thousand, five hundred and seventy.
Rupees forty-five lakh, forty-three thousand one hundred and fifty-nine.
Rupees thirty-seven lakh, one thousand, two hundred and eighty-two.
Rupees twenty-seven lakh, seventy two thousand, three hundred and forty-eight.
Rupees fifty-eight lakh, forty-nine thousand, six hundred and fifty-one.
The expanded form of a number and the place value of digits
Teacher : Look at the place value of each of the digits in the number 27,65, 043.
Hamid : When we write the place values of the digits as an addition, we get the expanded form of the number. So, the expanded form of the number 27,65,043 is 20,00,000 + 7,00,000 + 60,000 + 5,000 + 0 + 40 + 3.
Teacher : Now tell me the expanded form of 95,04,506.
Soni : 90,00,000 + 5,00,000 + 0 + 4,000 + 500 + 0 + 6.
Teacher : Good! It can also be written as 90,00,000 + 5,00,000 + 4,000 + 500 + 6. Now write the number from the expanded form that I give you. 4,00,000 + 90,000 + 200
Asha : Here, we have 4 in the lakhs place, 9 in the ten thousands place and 2 in the hundreds place. There are no digits in the ten thousands place and in the tens and units places. Hence, we write 0 in those places. Therefore, the number is 4,90,200.
Teacher : Tell me the place value of the underlined digit in the number 59,30,478.
Soni : The underlined digit is 5. The digit is in the ten lakhs place. Hence, its place value is 50,00,000 or fifty lakhs.
Additional Important Questions and Answers
Question 1.
Read the numbers and write them in words:
(1) 80,91,001
Answer:
Eighty lakh, ninety-one thousand and one.
(2) 50,50,505
Answer:
Fifty lakh, fifty thousand, five hundred and five.
(3) 68,06,086
Answer:
Sixty-eight lakh, six thousand and eighty- six.
Question 2.
Given below are the deposits made in the Women’s Co-operative Credit Societies of some districts. Read those figures.
(1) Thane : 75,14,365
Answer:
Rupees seventy-five lakh, fourteen thousand, three hundred and sixty-five.
(2) Jalgaon : 39,42,180
Answer:
Rupees thirty-nine lakh, forty-two thousand, one hundred and eighty.
(3) Kalyan : 37,40,509
Answer:
Rupees thirty-seven lakh, forty thousand, five hundred and nine.
(4) Kolhapur: 16,05,430
Answer:
Rupees sixteen lakh, five thousand, four hundred and thirty.
Download PDF
Maharashtra Board Solutions Class 5-Maths (Problem Set 4) - Part 1: Chapter 2- Number Work
Chapterwise Maharashtra Board Solutions Class 5 Maths :
Part 1
- Chapter 1- Roman Numerals (Problem Set 1)
- Chapter 2- Number Work (Problem Set 2)
- Chapter 2- Number Work (Problem Set 3)
- Chapter 2- Number Work (Problem Set 4)
- Chapter 2- Number Work (Problem Set 5)
- Chapter 2- Number Work (Problem Set 6)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 7)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 8)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 9)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 10)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 11)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 12)
- Chapter 3- Addition and Subtraction (Problem Set 13)
- Chapter 4- Multiplication and Division (Problem Set 14)
- Chapter 4- Multiplication and Division (Problem Set 15)
- Chapter 4- Multiplication and Division (Problem Set 16)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 17)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 18)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 19)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 20)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 21)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 22)
- Chapter 5- Fractions (Problem Set 23)
- Chapter 6- Angles (Problem Set 24)
- Chapter 6- Angles (Problem Set 25)
- Chapter 6- Angles (Problem Set 26)
- Chapter 6- Angles (Problem Set 27)
- Chapter 7- Circles (Problem Set 28)
- Chapter 7- Circles (Problem Set 29)
- Chapter 7- Circles (Problem Set 30)
- Chapter 7- Circles (Problem Set 31)
Part 2.
- Chapter 8- Multiples and Factors (Problem Set 32)
- Chapter 8- Multiples and Factors (Problem Set 33)
- Chapter 8- Multiples and Factors (Problem Set 34)
- Chapter 8- Multiples and Factors (Problem Set 35)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 36)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 37)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 38)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 39)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 40)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 41)
- Chapter 9- Decimal Fractions (Problem Set 42)
- Chapter 10- Measuring Time (Problem Set 43)
- Chapter 10- Measuring Time (Problem Set 44)
- Chapter 10- Measuring Time (Problem Set 45)
- Chapter 11- Problems on Measurement (Problem Set 46)
- Chapter 11- Problems on Measurement (Problem Set 47)
- Chapter 12- Perimeter and Area (Problem Set 48)
- Chapter 12- Perimeter and Area (Problem Set 49)
- Chapter 12- Perimeter and Area (Problem Set 50)
- Chapter 13- Three Dimensional Objects and Nets (Problem Set 51)
- Chapter 14- Pictographs (Problem Set 52)
- Chapter 15- Patterns (Problem Set 53)
- Chapter 16- Preparation for Algebra (Problem Set 54)
- Chapter 16- Preparation for Algebra (Problem Set 55)
- Chapter 16- Preparation for Algebra (Problem Set 56)