Class 10: Maths Chapter 12 solutions. Complete Class 10 Maths Chapter 12 Notes.
RS Aggarwal Solutions for Class 10 Maths Chapter 12–Trigonometric Ratios Of Some Complemantary Angles
RS Aggarwal 10th Maths Chapter 12, Class 10 Maths Chapter 1 solutions
Question 1.
Solution:
(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(v)

(vi)

Question 2.
Solution:
(i) LHS = cos81° – sin9°
= cos(90° -9°)- sin9° = sin9° – sin9°
= 0 = RHS
(ii) LHS = tan71° – cot19°
=tan(90° – 19°) – cot19° =cot19° – cot19°
=0 = RHS
(iii) LHS = cosec80° – sec10°
= cosec(90° – 10°) – sec(10°)
= sec10° – sec10° = 0
= RHS
(iv) LHS = cosec2 72° − tan2 18°

(v) LHS = cos2 75° + cos2 15°

(vi) LHS = tan2 66° − cot2 24°

(vii) LHS = sin2 48° + sin2 42°

(viii) LHS = cos2 57° − sin2 33°

(ix) LHS = (sin 65° + cos 25°)(sin 65° − cos 25°)

Question 3.
Solution:
(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(v)

(vi)

Question 4.
Solution:
(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(v)

Question 5.
Solution:
(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(v)

(vi)

(vii)

Question 6.
Solution:
(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(v)

Question 7.
Solution:
(i) LHS = sin (70° + θ) − cos (20° − θ)

(ii) LHS = tan (55° − θ) − cot (35° + θ)

(iii) LHS = cosec (67° + θ) − sec (23° − θ)

(iv) LHS = cosec (65 °+ θ) sec (25° − θ) − tan (55° − θ) + cot (35° + θ)

(v) LHS = sin (50° + θ ) − cos (40° − θ) + tan 1° tan 10° tan 80° tan 89°

Question 8.
Solution:
(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Question 9.
Solution:

Question 10.
Solution:

Question 11.
Solution:

Question 12.
Solution:

Question 13.
Solution:

Question 14.
Solution:

Question 15.
Solution:

RS Aggarwal Solutions for Class 10 Maths Chapter 12: Download PDF
RS Aggarwal Solutions for Class 10 Maths Chapter 12–Trigonometric Ratios Of Some Complemantary Angles
Chapterwise RS Aggarwal Solutions for Class 10 Maths :
- Chapter 1–Real Numbers
- Chapter 2–Polynomials
- Chapter 3–Linear Equations In Two Variables
- Chapter 4–Quadratic Equations
- Chapter 5–Arithmetic Progression
- Chapter 6–Coordinate Geometry
- Chapter 7–Triangles
- Chapter 8–Circles
- Chapter 9–Constructions
- Chapter 10–Trigonometric Ratios
- Chapter 11–T Ratios Of Some Particular Angles
- Chapter 12–Trigonometric Ratios Of Some Complementary Angles
- Chapter 13–Trigonometric Identities
- Chapter 14–Height and Distance
- Chapter 15–Perimeter and Areas of Plane Figures
- Chapter 16–Areas of Circle, Sector and Segment
- Chapter 17–Volume and Surface Areas of Solids
- Chapter 18–Mean, Median, Mode of Grouped Data
- Chapter 19–Probability
About Rs Aggarwal
He was born on January 2, 1946 in a village of Delhi. He graduated from Kirori Mal College, University of Delhi. After completing his M.Sc. in Mathematics in 1969, he joined N.A.S. College, Meerut, as a lecturer. In 1976, he was awarded a fellowship for 3 years and joined the University of Delhi for his Ph.D. Thereafter, he was promoted as a reader in N.A.S. College, Meerut. In 1999, he joined M.M.H. College, Ghaziabad, as a reader and took voluntary retirement in 2003. He has authored more than 75 titles ranging from Nursery to M. Sc. He has also written books for competitive examinations right from the clerical grade to the I.A.S. level.