NCERT Solutions for 3rd Class Environmental Studies: Chapter 18-A House Like This!
NCERT Solutions for 3rd Class Environmental Studies: Chapter 18-A House Like This!

Class 3: Environmental Studies Chapter 18 solutions. Complete Class 3 Environmental Studies Chapter 18Notes.

NCERT Solutions for 3rd Class Environmental Studies: Chapter 18-A House Like This!

NCERT 3rd Environmental Studies Chapter 18, class 3 Environmental Studies Chapter 18 solutions

1.Why are houses made on bamboo pillars where Bhupen lives?
Ans. Bhupen lives in Assam. It rains heavily in Assam. So, houses are made on bamboo pillars to prevent water entering into rooms.

2.What kind of roofs do these houses have? Why are they made like this?
Ans. These houses have slanting roofs. As a result the rainwater does not cause leaks in the roof.

3.How does one enter these houses?
Ans. People use ladders to enter these houses.

4.At night the ladder is removed from these houses. Can you tell why?
Ans. This is done to prevent harmful animals from entering the house.

5.In which area is Chameli’s house?
Ans. Chameli’s house is in Manali which is a hilly area.

6.What is the similarity in the roof of Chameli’s and Bhupen’s houses?
Ans. Both the houses have slanting roofs.

NCERT 3rd Environmental Studies Chapter 18, class 3 Environmental Studies Chapter 18 solutions

7.How do roofs help in their areas?
Ans. Such roof does not allow rainwater or snow to get collected on the roof.

8.How do people go up in multi-storeyed buildings?
Ans. People use lifts to go up in multi-storeyed buildings.

9.How is a houseboat different from other houses?
Ans. Houseboat floats and so keeps on moving on water. Other houses remain at one place.

10.Would you like to live in such a house? Why?
Ans. Yes, I would like to live in such house. I will enjoy boating and fishing from such ‘ house.

11.Look at the pictures and match.
Ans. Match the picture in this way
1.Igloo 2.Houseboat 3.Multi-storeyed building 4.Tent 5.Hut

12.

NCERT Solutions for 3rd Class Environmental Studies: Chapter 18-A House Like This! Que. 12



Ans.

NCERT Solutions for 3rd Class Environmental Studies: Chapter 18-A House Like This! Que. 12

13.Look at the houses in your neighbourhood. What are they made of? Make a list.
Ans.Cement, Bricks, Glass and stone.

NCERT 3rd Environmental Studies Chapter 18, class 3 Environmental Studies Chapter 18 solutions

NCERT Solutions for 3rd Class Environmental Studies: Chapter 18: Download PDF

NCERT Solutions for 3rd Class Environmental Studies: Chapter 18-A House Like This!

Download PDF: NCERT Solutions for 3rd Class Environmental Studies: Chapter 18-A House Like This! PDF

Chapterwise NCERT Solutions for Class 3 Environmental Studies :


About NCERT

The National Council of Educational Research and Training is an autonomous organization of the Government of India which was established in 1961 as a literary, scientific, and charitable Society under the Societies Registration Act. Its headquarters are located at Sri Aurbindo Marg in New Delhi. Visit the Official NCERT website to learn more.