Class 11: Physics Chapter 5 solutions. Complete Class 11 Physics Chapter 5 Notes.
Maharashtra Board Solutions Class 11-Physics: Chapter 5- Gravitation
Class 11: Physics Chapter 5 solutions. Complete Class 11 Physics Chapter 5 Notes.
1. Choose the correct option.
Question 1.
The value of acceleration due to gravity is maximum at
(A) the equator of the Earth
(B) the centre of the Earth.
(C) the pole of the Earth.
(D) slightly above the surface of the Earth.
Answer:
(C) the pole of the Earth.
Question 2.
The weight of a particle at the centre of the Earth is _________
(A) infinite.
(B) zero.
(C) same as that at other places.
(D) greater than at the poles.
Answer:
(B) zero.
Question 3.
The gravitational potential due to the Earth is minimum at
(A) the centre of the Earth.
(B) the surface of the Earth.
(C) a points inside the Earth but not at its centre.
(D) infinite distance.
Answer:
(A) the centre of the Earth.
Question 4.
The binding energy of a satellite revolving around planet in a circular orbit is 3 × 109 J. Its kinetic energy is _________
(A) 6 × 109 J
(B) -3 × 109 J
(C) -6 × 10+9 J
(D) 3 × 10+9J
Answer:
(D) 3 × 10+9J
2. Answer the following questions.
Question 1.
State Kepler’s law equal of area.
Answer:
The line that joins a planet and the Sun sweeps equal areas in equal intervals of time.
Question 2.
State Kepler’s law of period.
Answer:
The square of the time period of revolution of a planet around the Sun is proportional to the cube of the semimajor axis of the ellipse traced by the planet.
Question 3.
What are the dimensions of the universal gravitational constant?
Answer:
The dimensions of universal gravitational constant are: [L3M-1T-2].
Question 4.
Define binding energy of a satellite.
Answer:
The minimum energy required by a satellite to escape from Earth ‘s gravitational influence is the binding energy of the satellite.
Question 5.
What do you mean by geostationary satellite?
Answer:
Some satellites that revolve around the Earth in equatorial plane have same sense of rotation as that of the Earth. The also have the same period of rotation as that of the Earth i.e.. 24 hours. Due to this, these satellites appear stationary from the Earth’s surface and are known as geostationary satellites.
Question 6.
State Newton’s law of gravitation.
Answer:
Statement:
Every particle of matter attracts every other particle of matter with a force which is directly proportional to the product of their masses and inversely proportional to the square of the distance between them.
Question 7.
Define escape velocity of a satellite.
Answer:
The minimum velocity with which a both’ should he thrown vertically upwards from the surface of the Earth so that it escapes the Earth ‘s gravitational field, is called the escape velocity (ve) of the body.
Question 8.
What is the variation in acceleration due to gravity with altitude?
Answer:
Variation in acceleration due to gravity due to altitude is given by, gh = g(RR+h)2
where,
gh = acceleration due to gravity of an object placed at h altitude
g = acceleration due to gravity on surface of the Earth
R = radius of the Earth
h = attitude height of the object from the surface of the Earth.
Hence, acceleration due to gravity decreases with increase in altitude.































Download PDF
Maharashtra Board Solutions Class 11-Physics: Chapter 5- Gravitation
Download PDF: Maharashtra Board Solutions Class 11-Physics: Chapter 5- Gravitation PDF
Chapterwise Maharashtra Board Solutions Class 11 Physics :
- Chapter 1- Units and Measurements
- Chapter 2- Mathematical Methods
- Chapter 3- Motion in a Plane
- Chapter 4- Laws of Motion
- Chapter 5- Gravitation
- Chapter 6- Mechanical Properties of Solids
- Chapter 7- Thermal Properties of Matter
- Chapter 8- Sound
- Chapter 9- Optics
- Chapter 10- Electrostatics
- Chapter 11- Electric Current Through Conductors
- Chapter 12- Magnetism
- Chapter 13- Electromagnetic Waves and Communication System
- Chapter 14- Semiconductors