Class 7: Maths Chapter 3 solutions. Complete Class 7 Maths Chapter 3 Notes.
Maharashtra Board Solutions Class 7-Maths (Practice Set 14): Chapter 3- HCF and LCM
Maharashtra Board 7th Maths Chapter 3, Class 7 Maths Chapter 3 solutions
Question 1.
Choose the right option.
i. The HCF of 120 and 150 is __
(A) 30
(B) 45
(C) 20
(D) 120
Solution:
(A) 30
Hint:
120 = 2 x 2 x 2 x 3 x 5
150 = 2 x 3 x 5 x 5
∴ HCF of 120 and 150 = 2 x 3 x 5 = 30
ii. The HCF of this pair of numbers is not 1.
(A) 13,17
(B) 29,20
(C) 40, 20
(D) 14, 15
Solution:
(C) 40, 20
Hint:
40 = 2 x 2 x 2 x 5
20 = 2 x 2 x 5
∴ HCF of 40 and 20 = 2 x 5 = 10
Question 2.
Find the HCF and LCM.
i. 14,28
ii. 32,16
iii. 17,102,170
iv. 23,69
v. 21,49,84
Solution:
i. 14 = 2 x 7
28 = 2 x 14
= 2 x 2 x 7
∴ HCF of 14 and 28 = 2 x 7
= 14
LCM of 14 and 28 = 2 x 2 x 7
= 28
ii. 32 = 2 x 16
= 2 x 2 x 8
= 2 x 2 x 2 x 4
= 2 x 2 x 2 x 2 x 2
16 = 2 x 8
= 2 x 2 x 4
= 2 x 2 x 2 x 2
∴ HCF of 32 and 16 = 2 x 2 x 2 x 2
= 16
∴ LCM of 32 and 16 = 2 x 2 x 2 x 2 x 2
= 32
iii. 17 = 17 x 1
102 = 2 x 51
= 2 x 3 x 17
170 = 2 x 85
= 2 x 5 x 17
∴ HCF of 17, 102 and 170 = 17
∴ LCM of 17, 102 and 170 = 17 x 2 x 3 x 5
= 510
iv. 23 = 23 x 1
69 = 3 x 23
∴ HCF of 23 and 69 = 23
∴ LCM of 23 and 69 = 23 x 3
= 69
v. 21 = 3 x 7
49 = 7 x 7
84 = 2 x 42
= 2 x 2 x 21
= 2 x 2 x 3 x 7
∴ HCF of 21, 49 and 84 = 7
∴ LCM of 21, 49 and 84 = 7 x 3 x 7 x 2 x 2
= 588
Question 3.
Find the LCM.
i. 36, 42
ii. 15, 25, 30
iii. 18, 42, 48
iv. 4, 12, 20
v. 24, 40, 80, 120
Solution:
i. 36, 42
∴ LCM of 36 and 42 = 2 x 3 x 2 x 3 x 7
= 252
ii. 15, 25, 30
∴ LCM of 15, 25 and 30 = 5 x 3 x 5 x 2
= 150
iii. 18, 42, 48
∴ LCM of 18,42 and 48 = 2 x 3 x 2 x 2 x 3 x 7 x 2
= 1008
iv. 4, 12, 20
∴ LCM of 4, 12 and 20 = 2 x 2 x 3 x 5
= 60
v. 24, 40, 80, 120
∴ LCM of 24, 40, 80 and 120 = 2 x 2 x 2 x 5 x 3 x 2
= 240
Question 4.
Find the smallest number which when divided by 8,9,10,15,20 gives a remainder of 5 every time.
Solution:
Here, the smallest number for division is LCM of 8, 9, 10,15 and 20.
8 = 2 x 2 x 2
9 = 3 x 3
10 = 2 x 5
15 = 3 x 5
20 = 2 x 2 x 5
LCM of given numbers = 2 x 2 x 2 x 3 x 3 x 5 = 360
∴ Required, smallest number = LCM + Remainder
= 360 + 5
= 365
∴ The required smallest number is 365.
Question 5.
Reduce the fractions 348319,221247,437551 to the lowest terms.
Solution:
i.
ii.
iii.
Question 6.
The LCM and HCF of two numbers are 432 and 72 respectively. If one of the numbers is 216, what is the other?
Solution:
Here, LCM = 432, HCF = 72, First number = 216
First number x Second number = LCM x HCF
∴ 216 x Second number = 432 x 72
∴ Second number = 432×72216=432×72216=432×13=144
∴ The other number is 144.
Question 7.
The product of two two-digit numbers is 765 and their HCF is 3. What is their LCM?
Solution:
Here, HCF = 3, Product of the given numbers = 765
Now, HCF x LCM = Product of the given numbers
∴ 3 x LCM = 765
∴ LCM = 7653 = 255
∴ The LCM of the two two-digit numbers is 255.
Question 8.
A trader has three bundles of string 392 m, 308 m and 490 m long. What is the greatest length of string that the bundles can be cut up into without any left over string?
Solution:
The required greatest length of the string is the highest common factor (HCF) of 392, 308 and 490.
∴ 392 = 2 x 2 x 2 x 7 x 7
308 = 2 x 2 x 7 x 11
490 = 2 x 7 x 7 x 5
∴ HCF of 392, 308 and 490 = 2 x 7
= 14
∴ The required greatest length of the string is 14 m.
Question 9.
Which two consecutive even numbers have an LCM of 180?
Solution:
LCM of two consecutive even numbers = 180
But, HCF of two consecutive even numbers = 2
Now, product of the given number = HCF x LCM
= 2 x 180
= 360
To find the two consecutive even numbers, we have to factorize 360.
360 = 2 x 2 x 2 x 3 x 3 x 5
360 = (2 x 3 x 3) x (2 x 2 x 5)
= 18 x 20
∴ The two consecutive even numbers whose LCM is 180 are 18 and 20.
Download PDF
Maharashtra Board Solutions Class 7-Maths (Practice Set 14): Chapter 3- HCF and LCM
Chapterwise Maharashtra Board Solutions Class 7 Maths :
- Chapter 1- Geometrical Constructions (Practice Set 1)
- Chapter 1- Geometrical Constructions (Practice Set 2)
- Chapter 1- Geometrical Constructions (Practice Set 3)
- Chapter 1- Geometrical Constructions (Practice Set 4)
- Chapter 1- Geometrical Constructions (Practice Set 5)
- Chapter 1- Geometrical Constructions (Practice Set 6)
- Chapter 1- Geometrical Constructions (Practice Set 7)
- Chapter 2- Multiplication and Division of Integers (Practice Set 8)
- Chapter 2- Multiplication and Division of Integers (Practice Set 9)
- Chapter 3- HCF and LCM (Practice Set 10)
- Chapter 3- HCF and LCM (Practice Set 11)
- Chapter 3- HCF and LCM (Practice Set 12)
- Chapter 3- HCF and LCM (Practice Set 13)
- Chapter 3- HCF and LCM (Practice Set 14)
- Chapter 4- Angles and Pairs of Angles (Practice Set 15)
- Chapter 4- Angles and Pairs of Angles (Practice Set 16)
- Chapter 4- Angles and Pairs of Angles (Practice Set 17)
- Chapter 4- Angles and Pairs of Angles (Practice Set 18)
- Chapter 4- Angles and Pairs of Angles (Practice Set 19)
- Chapter 4- Angles and Pairs of Angles (Practice Set 20)
- Chapter 4- Angles and Pairs of Angles (Practice Set 21)
- Chapter 5- Operations on Rational Numbers (Practice Set 22)
- Chapter 5- Operations on Rational Numbers (Practice Set 23)
- Chapter 5- Operations on Rational Numbers (Practice Set 24)
- Chapter 5- Operations on Rational Numbers (Practice Set 25)
- Chapter 6- Indices (Practice Set 26)
- Chapter 6- Indices (Practice Set 27)
- Chapter 6- Indices (Practice Set 28)
- Chapter 6- Indices (Practice Set 29)
- Chapter 6- Indices (Practice Set 30)
- Chapter 7- Joint Bar Graph (Practice Set 31)
- Chapter 8- Algebraic Expressions and Operations on them (Practice Set 32)
- Chapter 8- Algebraic Expressions and Operations on them (Practice Set 33)
- Chapter 8- Algebraic Expressions and Operations on them (Practice Set 34)
- Chapter 8- Algebraic Expressions and Operations on them (Practice Set 35)
- Chapter 8- Algebraic Expressions and Operations on them (Practice Set 36)
- Chapter 9- Direct Proportion and Inverse Proportion (Practice Set 37)
- Chapter 9- Direct Proportion and Inverse Proportion (Practice Set 38)
- Chapter 9- Direct Proportion and Inverse Proportion (Practice Set 39)
- Chapter 10- Bank and Simple Interest (Practice Set 40)
- Chapter 10- Bank and Simple Interest (Practice Set 41)
- Chapter 11- Circle (Practice Set 42)
- Chapter 11- Circle (Practice Set 43)
- Chapter 12- Perimeter and Area (Practice Set 44)
- Chapter 12- Perimeter and Area (Practice Set 45)
- Chapter 12- Perimeter and Area (Practice Set 46)
- Chapter 12- Perimeter and Area (Practice Set 47)
- Chapter 13- Pythagoras Theorem (Practice Set 48)
- Chapter 13- Pythagoras Theorem (Practice Set 49)
- Chapter 14- Algebraic Formulae - Expansion of Squares (Practice Set 50)
- Chapter 14- Algebraic Formulae - Expansion of Squares (Practice Set 51)
- Chapter 14- Algebraic Formulae - Expansion of Squares (Practice Set 52)
- Chapter 14- Algebraic Formulae - Expansion of Squares (Practice Set 53)
- Chapter 15- Statistics (Practice Set 54)
- Chapter 14- Statistics (Practice Set 55)