Class 5: English Chapter 25 solutions. Complete Class 5 English Chapter 25 Notes.
Maharashtra Board Solutions Class 5-English: Chapter 25- The Man in the Moon
Maharashtra Board 5th English Chapter 25, Class 5 English Chapter 25 solutions
Questions and Answers
1. Read the following.
Question 1.
Read the following.
Skipper : captain of a ship or boat.
Dipper : This word has two meanings. Dipper means a container for taking out water. Also, there are two constellations called Little Dipper (Little Bear) and Big Dipper (Big Bear) in the sky.
Milky Way : The band of light consisting of stars that spreads across the sky at night.
Answer:
Skipper: captain of a ship or boat.
Dipper: This word has two meanings. Dipper means a container for taking out water. Also, there are two constellations called Little Dipper (Little Bear) and Big Dipper (Big Bear) in the sky.
Milky Way: The band of light consisting of stars that spreads across the sky at night.
2. Answer the following questions.
Question 1.
What mistake did the man in the moon make?
Answer:
The man in the moon made a mistake when he tried to take a drink of milk using a Dipper, dipped right from the Milley Way.
Question 2.
What did he try to take the milk from?
Answer:
He tried to take the milk from the Milley Way using a Dipper.
Question 3.
Why did he spill the milk?
Answer:
As he was trying to take the milk from the Milky Way using a Dipper, the Big Bear growled and the Little Bear howled which frightened him so much that he spilled the milk.
3. Read the following and tick whether the statements tell you about facts or whether they are imaginary:
Question 1.
Read the following and tick whether the statements tell you about facts or whether they are imaginary:There is a man in the Moon.
The Moon sails across the sky.
The milky way contains milk.
You can fill the Dipper in the sky with milk.
The Big Bear in the sky can growl.
There are a number of stars in the sky.
Answer:
| Statement | Real | Imaginary |
| There is a man in the Moon. | ✓ | |
| The Moon sails across the sky. | ✓ | |
| The milky way contains milk. | ✓ | |
| You can fill the Dipper in the sky with milk. | ✓ | |
| The Big Bear in the sky can growl. | ✓ | |
| There are a number of stars in the sky. | ✓ |
Additional Important Questions and Answers
Language Study :
Tick the pair of rhyming words.
Answer:
1. Skipper – Dipper [ ]
2. Sky – take [ ]
Reading Skills :
Read the following extract and answer the questions.
Question 1.
State whether the following statements are true or false.
Answer:
1. The man was sailing with a big bear and a little bear : False
2. The little bear growled : False
Question 2.
Who is the central character of the poem?
Answer:
The man in the Moon is the central character of the poem.
Question 3.
What did he use the Dipper for?
Answer:
He used the Dipper to take a drink of milk from the Milky Way.
Question 4.
Pick out a pair of rhyming words from the extract.
Answer:
skipper – dipper
Question 5.
Pick out two words indicating sound.
Answer:
growled, howled
Question 6.
Fill the boxes with any two describing words from the extract.
Answer:
remarkable little
Writing Skills :
Question 1.
Write a poem on any one element of nature given below:

Answer:
STARS
The sun has bid adieu for the day,
The stars appear glittering all the way.
Twinkling high up in the dark sky,
The stars like tiny diamonds smile at those who look high.
On a beautiful night, they look so bright,
Sparkling with a hope, to make everything right.
With hope they sparkle and shine,
Assuring all every things fine.
Summary :
The Man in the Moon’, is a humorous and imaginary poem about a man who sails across the sky and reaches the moon. Like a good captain of a ship our man in the moon too, is remarkable, as he continues to sail across the sky. But alas! He made a mistake. When and how? Well he made a mistake when he tried to take a drink of milk using a dipper right from the Milky Way. He was caught doing this by the Big Bear who growled and the little Bear, who howled, frightening him so much that he spilled the milk he had filled, dipping right out of the Milky Way.
Meanings :
- skipper (n) – captain of a ship or boat.
- dipper (n) – This word has two meanings.
- Dipper means a container for taking out water.
- Also, there are two constellations called Little Dipper (Little Bear) and Big Dipper (Big Bear) in the sky.
- Milky Way (n) – The band of light consisting of stars that spreads across the sky at night
- remarkable (adj) – worth noticing.
- dipped (o) – immersed into a liquid.
- growled (o) – made a low sound of threat
- howled (u) – gave out a long loud wailing cry
- spilled (v) – to run over the edge of a vessel/container.
Download PDF
Maharashtra Board Solutions Class 5-English: Chapter 25- The Man in the Moon
Download PDF: Maharashtra Board Solutions Class 5-English: Chapter 25- The Man in the Moon PDF
Chapterwise Maharashtra Board Solutions Class 5 English :
Unit 1
- Chapter 1- What a Bird Thought
- Chapter 2- Daydreams
- Chapter 3- Be a Good Listener
- Chapter 4- Strawberries
- Chapter 5- The Twelve Months
- Chapter 6- Announcements
- Chapter 7- Major Dhyan Chand
- Chapter 8- Peer Profile
Unit 2
- Chapter 9- The Triantiwontigongolope
- Chapter 10- Three Sacks of Rice
- Chapter 11- Be a Good Speaker
- Chapter 12- Count your Garden
- Chapter 13- The Adventures of Gulliver
- Chapter 14- A Lesson for All
- Chapter 15- Bird Bath
- Chapter 16- Write your own Story
Unit 3
- Chapter 17- On the Water
- Chapter 18- Weeds in the Garden
- Chapter 19- Be a Good Host and Guest
- Chapter 20- Only One Mother
- Chapter 21- The Journey to the Great Oz
- Chapter 22- A Book Review
- Chapter 23- Write your own Poem
- Chapter 24- Senses Alert
Unit 4