Class 3: English (Poem) Chapter 3 solutions. Complete Class 3 English (Poem) Chapter 3 Notes.
NCERT Solutions for 3rd Class English (Poem): Chapter 3-Little by Little
NCERT 3rd English (Poem) Chapter 3, class 3 English (Poem) Chapter 3 solutions
Reading is Fun
1.Name the tree that the acron grows into.
Ans. Oak tree.
2.What things does a seed need to grow?
Ans. A seed needs soil, moisture, air and sunlight to grow.
3.How many describing words can you find in the poem?
Ans. We can find the following describing words in the poem.
- little
- mossy
- each
- deep
- thread-like
- tiny
- slender
- mighty
Talk Time
1.Look at the two pictures. Find four things that are different about these trees and talk about them.

Ans. Four things that are different about these trees: ,
(I) Tree ‘A’ is happy while tree ‘B’ is sad.
(ii) Tree ‘A’is getting everything that it needs to grow properly while tree ‘B’ is not getting these things.
(iii) Tree ‘A’ is able to give us several useful things as shown in Picture 1 while
tree ‘B’ is not able to give us anything.
(iv)One can breathe fresh air under tree ‘A’ but not under tree ‘B’
Let’s Write
1.Look at Picture 1. Write three sentences on what the trees give us.
Ans. (i) The trees give us fresh air to breathe.
(ii)They give us fruits and vegetables.
(iii)They give us valuable timber.
2.Now look at Picture 2. Write three sentences on how we harm the trees.
Ans. (i) We cut wood from trees for our needs.
(ii)We cause pollution by destroying trees.
(iii)We force birds and animals to go away by cutting trees.
3.These words describe parts of a tree. Write them in the given space.
Ans. stem – It helps the tree to stand upright.
bark – Outer covering (brown coloured) of a tree.
leaves – Green leaves prepare food for the tree.
branch -An arm-like part of a tree that bear leaves.
twigs – Small shoots growing from a branch or stem.
root – Part of a plant or tree that grows into the earth.
shoot – A young branch or new growth of a plant.
4. Match the opposites. One has been done for you.

Ans.
- downward — upward
- slowly — fast
- little — big
- slender — fat
- mighty — weak
- day — night
NCERT Solutions for 3rd Class English (Poem): Chapter 3: Download PDF
NCERT Solutions for 3rd Class English (Poem): Chapter 3-Little by Little
Download PDF: NCERT Solutions for 3rd Class English (Poem): Chapter 3-Little by Little PDF
Chapterwise NCERT Solutions for Class 3 English (Poem) :
- Unit 1 Poem: Good Morning
- Unit 2 Poem: Bird Talk
- Unit 3 Poem: Little by Little
- Unit 4 Poem: Sea Song
- Unit 5 Poem: The Balloon Man
- Unit 6 Poem: Trains
- Unit 7 Poem: Puppy and I
- Unit 8 Poem: What’s in the Mailbox?
- Unit 9 Poem: Don’t Tell
- Unit 10 Poem: How Creatures Move
About NCERT
The National Council of Educational Research and Training is an autonomous organization of the Government of India which was established in 1961 as a literary, scientific, and charitable Society under the Societies Registration Act. Its headquarters are located at Sri Aurbindo Marg in New Delhi. Visit the Official NCERT website to learn more.