Class 3: English (Poem) Chapter 1 solutions. Complete Class 3 English (Poem) Chapter 1 Notes.
NCERT Solutions for 3rd Class English (Poem): Chapter 1-Good Morning
NCERT 3rd English (Poem) Chapter 1, class 3 English (Poem) Chapter 1 solutions
Reading is Fun
1.Why is the child in the poem happy?
Ans. The child is happy because it is morning and therefore she can talk with the sky, trees, bees, etc.
2. To whom does the child say ‘Good Morning’?
Ans. The child says ‘Good Morning’ to the sky, sun, wind, birds, trees, grass and bees.
3. What does the child want to do?
Ans. The child wants to play out in the company of the sky, wind, birds, etc.
Talk Time
1.In the morning I say, “Good Morning”
At night I say, “Good Night”
A dog says, “Bow-wow”
A cow says, “Moo-moo”
Say ‘Good morning’ in your own language to
(i)your friends (ii) your teacher
Ans. Do it yourself.
2. How would you wish them when you leave school in the evening?
Ans. Do it yourself.
Word Building
1. Let’s say aloud
Find words in the poem which rhyme with.
Ans. bees trees day away too you.
2.What do you see around you during the day and at night? Draw in the two boxes given below and colour the picture.
Ans. Do it yourself.
3.write two words each from the two pictures you have drawn.
Ans. Day Night
1. Sun 1. Moon
2. Birds 2. Stars
Team Time
Dinner
This is mud.
A big fat worm lives in the mud.
A leaf falls in the mud.
It is the worm’s dinner!
Form groups. Tell each other an interesting thing you have seen in the garden one day.
Ans. Do it yourself.
NCERT 3rd English (Poem) Chapter 1, class 3 English (Poem) Chapter 1 solutions
NCERT Solutions for 3rd Class English (Poem): Chapter 1: Download PDF
NCERT Solutions for 3rd Class English (Poem): Chapter 1-Good Morning
Download PDF: NCERT Solutions for 3rd Class English (Poem): Chapter 1-Good Morning PDF
Chapterwise NCERT Solutions for Class 3 English (Poem) :
- Unit 1 Poem: Good Morning
- Unit 2 Poem: Bird Talk
- Unit 3 Poem: Little by Little
- Unit 4 Poem: Sea Song
- Unit 5 Poem: The Balloon Man
- Unit 6 Poem: Trains
- Unit 7 Poem: Puppy and I
- Unit 8 Poem: What’s in the Mailbox?
- Unit 9 Poem: Don’t Tell
- Unit 10 Poem: How Creatures Move
About NCERT
The National Council of Educational Research and Training is an autonomous organization of the Government of India which was established in 1961 as a literary, scientific, and charitable Society under the Societies Registration Act. Its headquarters are located at Sri Aurbindo Marg in New Delhi. Visit the Official NCERT website to learn more.