Class 11: Maths Chapter 4 solutions. Complete Class 11 Maths Chapter 4 Notes.
Maharashtra Board Solutions Class 11-Arts & Science Maths (Part 2): Chapter 4- Methods of Induction and Binomial Theorem
Maharashtra Board 11th Maths Chapter 4, Class 11 Maths Chapter 4 solutions
Ex 4.1
Prove by the method of induction, for all n ∈ N.
Question 1.
2 + 4 + 6 + …… + 2n = n(n + 1)
Solution:
Let P(n) = 2 + 4 + 6 + …… + 2n = n(n + 1), for all n ∈ N.
Step I:
Put n = 1
L.H.S. = 2
R.H.S. = 1(1 + 1) = 2
∴ L.H.S. = R.H.S.
∴ P(n) is true for n = 1.
Step II:
Let us assume that P(n) is true for n = k.
∴ 2 + 4 + 6 + ….. + 2k = k(k + 1) ……(i)
Step III:
We have to prove that P(n) is true for n = k + 1,
i.e., to prove that
2 + 4 + 6 + …… + 2(k + 1) = (k + 1) (k + 2)
L.H.S. = 2 + 4 + 6 + …+ 2(k + 1)
= 2 + 4 + 6+ ….. + 2k + 2(k + 1)
= k(k + 1) + 2(k + 1) …..[From (i)]
= (k + 1).(k + 2)
= R.H.S.
∴ P(n) is true for n = k + 1.
Step IV:
From all the steps above, by the principle of mathematical induction, P(n) is true for all n ∈ N.
∴ 2 + 4 + 6 + …… + 2n = n(n + 1) for all n ∈ N.
Question 2.
3 + 7 + 11 + ……… to n terms = n(2n + 1)
Solution:
Let P(n) = 3 + 7 + 11 + ……… to n terms = n(2n +1), for all n ∈ N.
But 3, 7, 11, …. are in A.P.
∴ a = 3 and d = 4
Let tn be the nth term.
∴ tn = a + (n – 1)d = 3 + (n – 1)4 = 4n – 1
∴ P(n) = 3 + 7 + 11 + ……. + (4n – 1) = n(2n + 1)
Step I:
Put n = 1
L.H.S. = 3
R.H.S. = 1[2(1)+ 1] = 3
∴ L.H.S. = R.H.S.
∴ P(n) is true for n = 1.
Step II:
Let us assume that P(n) is true for n = k.
∴ 3 + 7 + 11 + ….. + (4k – 1) = k(2k + 1) …..(i)
Sept III:
We have to prove that P(n) is true for n = k + 1,
i.e., to prove that
3 + 7 + 11 + …+ [4(k + 1) – 1] = (k + 1)(2k + 3)
L.H.S. = 3 + 7 + 11 + …… + [4(k + 1) – 1]
= 3 + 7 + 11 + ….. + (4k – 1) + [4(k+ 1) – 1]
= k(2k + 1) + (4k + 4 – 1) …..[From (i)]
= 2k2 + k + 4k + 3
= 2k2 + 2k + 3k + 3
= 2k(k + 1) + 3(k + 1)
= (k + 1) (2k + 3)
= R.H.S.
∴ P(n) is true for n = k + 1.
Step IV:
From all the steps above, by the principle of mathematical induction, P(n) is true for all n ∈ N.
∴ 3 + 7 + 11 + ….. to n terms = n(2n + 1) for all n ∈ N.




∴ P(n) is true for n = k + 1.

Step III:
We have to prove that P(n) is true for n = k + 1,
i.e., to prove that

∴ P(n) is true for n = k + 1.

i.e., to prove that

∴ P(n) is true for n = k + 1.








i.e., 23k – 1 is a multiple of 7.
∴ 23k – 1 = 7a, where a ∈ N
∴ 23k = 7a + 1 ……(i)
Step III:
We have to prove that P(n) is true for n = k + 1,
i.e., to prove that
23(k+1) – 1 = 7b, where b ∈ N.
∴ P(k + 1) = 23(k+1) – 1
= 23k+3 – 1
= 23k . (23) – 1
= (7a + 1)8 – 1 …..[From (i)]
= 56a + 8 – 1
= 56a + 7
= 7(8a + 1)
7b, where b = (8a + 1) ∈ N
∴ P(n) is true for n = k + 1.
Step IV:
From all the steps above, by the principle of mathematical induction, P(n) is true for all n ∈ N.
∴ (24n – 1) is divisible by 7, for all n ∈ N.
Question 11.
(24n – 1) is divisible by 15.
Solution:
(24n – 1) is divisible by 15 if and only if (24n – 1) is a multiple of 15.
Let P(n) ≡ (24n – 1) = 15m, where m ∈ N.
Step I:
Put n = 1
∴ 24(1) – 1 = 16 – 1 = 15
∴ (24n – 1) is a multiple of 15.
∴ P(n) is true for n = 1.
Step II:
Let us assume that P(n) is true for n = k.
∴ 24k – 1 = 15a, where a ∈ N
∴ 24k = 15a + 1 …..(i)
Step III:
We have to prove that P(n) is true for n = k + 1,
i.e., to prove that
∴ 24(k+1) – 1 = 15b, where b ∈ N
∴ P(k + 1) = 24(k+1) – 1 = 24k+4 – 1
= 24k . 24 – 1
= 16 . (24k) – 1
= 16(15a + 1) – 1 …..[From (i)]
= 240a + 16 – 1
= 240a + 15
= 15(16a + 1)
= 15b, where b = (16a + 1) ∈ N
∴ P(n) is true for n = k + 1.
Step IV:
From all the steps above, by the principle of mathematical induction, P(n) is true for all n ∈ N.
∴ (24n – 1) is divisible by 15, for all n ∈ N.
Question 12.
3n – 2n – 1 is divisible by 4.
Solution:
(3n – 2n – 1) is divisible by 4 if and only if (3n – 2n – 1) is a multiple of 4.
Let P(n) ≡ (3n – 2n – 1) = 4m, where m ∈ N.
Step I:
Put n = 1
∴ (3n – 2n – 1) = 3(1) – 2(1) – 1 = 0 = 4(0)
∴ (3n – 2n – 1) is a multiple of 4.
∴ P(n) is tme for n = 1.
Step II:
Let us assume that P(n) is true for n = k.
∴ 3k – 2k – 1 = 4a, where a ∈ N
∴ 3k = 4a + 2k + 1 ….(i)
Step III:
We have to prove that P(n) is tme for n = k + 1,
i.e., to prove that
3(k+1) – 2(k + 1) – 1 = 4b, where b ∈ N
P(k + 1) = 3k+1 – 2(k + 1) – 1
= 3k . 3 – 2k – 2 – 1
= (4a + 2k + 1) . 3 – 2k – 3 …….[From (i)]
= 12a + 6k + 3 – 2k – 3
= 12a + 4k
= 4(3a + k)
= 4b, where b = (3a + k) ∈ N
∴ P(n) is tme for n = k + 1.
Step IV:
From all the steps above, by the principle of mathematical induction, P(n) is tme for all n ∈ N.
∴ 3n – 2n – 1 is divisible by 4, for all n ∈ N.


R.H.S. = cos[(1)θ] + i sin[(1)θ] = cos θ + i sin θ
∴ L.H.S. = R.H.S.
∴ P(n) is true for n = 1.
Step II:
Let us assume that P(n) is true for n = k.
∴ (cos θ + i sin θ)k = cos kθ + i sin kθ …….(i)
Step III:
We have to prove that P(n) is true for n = k + 1,
i.e., to prove that
(cos θ + i sin θ)k+1 = cos (k + 1)θ + i sin (k + 1)θ
L.H.S. = (cos θ + i sin θ)k+1
= (cos θ + i sin θ)k . (cos θ + i sin θ)
= (cos kθ + i sin kθ) . (cos θ + i sin θ) ……[From (i)]
= cos kθ cos θ + i sin θ cos kθ + i sin kθ cosθ – sin kθ sin θ ……[∵ i2 = -1]
= (cos kθ cos θ – sin k θ sin θ) + i(sin kθ cos θ + cos kθ sin θ)
= cos(kθ + θ) + i sin(kθ + θ)
= cos(k + 1) θ + i sin (k + 1) θ
= R.H.S.
∴ P(n) is true for n = k + 1.
Step IV:
From all the steps above, by the principle of mathematical induction, P(n) is true for all n ∈ N.
∴ (cos θ + i sin θ)n = cos (nθ) + i sin (nθ), for all n ∈ N.
Question 15.
Given that tn+1 = 5 tn+4, t1 = 4, prove by method of induction that tn = 5n – 1.
Solution:
Let the statement P(n) has L.H.S. a recurrence relation tn+1 = 5 tn+4, t1 = 4 and R.H.S. a general statement tn = 5n – 1.
Step I:
Put n = 1
L.H.S. = 4
R.H.S. = 51 – 1 = 4
∴ L.H.S. = R.H.S.
∴ P(n) is true for n = 1.
Put n = 2
L.H.S. = t2 = 5t1 + 4 = 24
R.H.S. = t2 = 52 – 1 = 24
∴ L.H.S. = R.H.S.
∴ P(n) is true for n = 2.
Step II:
Let us assume that P(n) is true for n = k.
∴ tk+1 = 5 tk+4 and tk = 5k – 1
Step III:
We have to prove that P(n) is true for n = k + 1,
i.e., to prove that tk+1 = 5k+1 – 1
Since tk+1 = 5 tk+4 and tk = 5k – 1 …..[From Step II]
tk+1 = 5 (5k – 1) + 4 = 5k+1 – 1
∴ P(n) is true for n = k + 1.
Step IV:
From all the steps above, by the principle of mathematical induction, P(n) is true for all n ∈ N.
∴ tn = 5n – 1, for all n ∈ N.


Ex 4.2
Question 1.
Expand:
(i) (√3 + √2)4
Solution:
Here, a = √3, b = √2 and n = 4.
Using binomial theorem,

∴ (√3 + √2)4 = 1(9) (1) + 4(3√3) (√2) + 6(3)(2) + 4(√3) (2√2) + 1(1)(4)
= 9 + 12√6 + 36 + 8√6 + 4
= 49 + 20√6
(ii) (√5 – √2)5
Solution:
Here, a = √5, b = √2 and n = 5.
Using binomial theorem,

Question 2.
Expand:
(i) (2x2 + 3)4
Solution:
Here, a = 2x2, b = 3 and n = 4.
Using binomial theorem,


Question 3.
Find the value of
(i) (√3 + 1)4 – (√3 – 1)4
Solution:


(ii) (2 + √5)5 + (2 – √5)5
Solution:


Adding (i) and (ii), we get
∴ (2 + √5 )5 + (2 – √5)5 = (32 + 80√5 + 400 + 200√5 + 250 + 25√5) + (32 – 80√5 + 400 – 200√5+ 250 – 25√5 )
= 64 + 800 + 500
= 1364
Question 4.
Prove that:
(i) (√3 + √2)6 + (√3 – √2)6 = 970
Solution:



(ii) (√5 + 1)5 – (√5 – 1)5 = 352
Solution:


Question 5.
Using binomial theorem, find the value of
(i) (102)4
Solution:

(ii) (1.1)5
Solution:

Question 6.
Using binomial theorem, find the value of
(i) (9.9)3
Solution:

(ii) (0.9)4
Solution:

Question 7.
Without expanding, find the value of
(i) (x + 1)4 – 4(x + 1)3 (x – 1) + 6(x + 1)2 (x – 1)2 – 4(x + 1) (x – 1)3 + (x – 1)4
Solution:

(ii) (2x – 1)4 + 4(2x – 1)3 (3 – 2x) + 6(2x – 1)2 (3 – 2x)2 + 4(2x – 1)1 (3 – 2x)3 + (3 – 2x)4
Solution:

Question 8.
Find the value of (1.02)6, correct upto four places of decimals.
Solution:

Question 9.
Find the value of (1.01)5, correct upto three places of decimals.
Solution:

Question 10.
Find the value of (0.9)6, correct upto four places of decimals.
Solution:


Ex 4.3





















Ex 4.4
Question 1.
State, by writing the first four terms, the expansion of the following, where |x| < 1.
(i) (1 + x)-4
Solution:

(ii) (1 – x)1/3
Solution:


(iii) (1 – x2)-3
Solution:

(iv) (1 + x)-1/5
Solution:

(v) (1 + x2)-1
Solution:

Question 2.
State by writing first four terms, the expansion of the following, where |b| < |a|.
(i) (a – b)-3
Solution:
(a – b)-3 = [a(1−ba)]−3

(ii) (a + b)-4
Solution:

(iii) (a + b)1/4
Solution:

(iv) (a – b)-1/4
Solution:
(a – b)-1/4 = [a(1−ba)]−14

(v) (a + b)-1/3
Solution:

Question 3.
Simplify the first three terms in the expansion of the following:
(i) (1 + 2x)-4
Solution:

(ii) (1 + 3x)-1/2
Solution:

(iii) (2 – 3x)1/3
Solution:

(iv) (5 + 4x)-1/2
Solution:


(v) (5 – 3x)-1/3
Solution:

Question 4.
Use the binomial theorem to evaluate the following upto four places of decimals.
(i) √99
Solution:

= 10 [1 – 0.005 – 0.0000125 – ……]
= 10(0.9949875)
= 9.94987 5
= 9.9499
(ii) 126−−−√3
Solution:

(iii) 16.08−−−−√4
Solution:

(iv) (1.02)-5
Solution:

(v) (0.98)-3
Solution:

Ex 4.5
Question 1.
Show that C0 + C1 + C2 + ….. + C8 = 256
Solution:
Since C0 + C1 + C2 + C3 + ….. + Cn = 2n
Putting n = 8, we get
C0 + C1 + C2 + ….. + C8 = 28
∴ C0 + C1 + C2 + ….. + C8 = 256
Question 2.
Show that C0 + C1 + C2 + …… + C9 = 512
Solution:
Since C0 + C1 + C2 + C3 + ….. + Cn = 2n
Putting n = 9, we get
C0 + C1 + C2 + ….. + C9 = 29
∴ C0 + C1 + C2 + …… + C9 = 512
Question 3.
Show that C1 + C2 + C3 + ….. + C7 = 127
Solution:
Since C0 + C1 + C2 + C3 + ….. + Cn = 2n
Putting n = 7, we get
C0 + C1 + C2 + ….. + C7 = 27
∴ C0 + C1 + C2 +….. + C7 = 128
But, C0 = 1
∴ 1 + C1 + C2 + ….. + C7 = 128
∴ C1 + C2 + ….. + C7 = 128 – 1 = 127
Question 4.
Show that C1 + C2 + C3 + ….. + C6 = 63
Solution:
Since C0 + C1 + C2 + C3 + ….. + Cn = 2n
Putting n = 6, we get
C0 + C1 + C2 + ….. + C6 = 26
∴ C0 + C1 + C2 + …… + C6 = 64
But, C0 = 1
∴ 1 + C1 + C2 + ….. + C6 = 64
∴ C1 + C2 + ….. + C6 = 64 – 1 = 63
Question 5.
Show that C0 + C2 + C4 + C6 + C8 = C1 + C3 + C5 + C7 = 128
Solution:
Since C0 + C1 + C2 + C3 + …… + Cn = 2n
Putting n = 8, we get
C0 + C1 + C2 + C3 + …… + C8 = 28
But, sum of even coefficients = sum of odd coefficients
∴ C0 + C2 + C4 + C6 + C8 = C1 + C3 + C5 + C7
Let C0 + C2 + C4 + C6 + C8 = C1 + C3 + C5 + C7 = k
Now, C0 + C1 + C2 + C3 + C4 + C5 + C6 + C7 + C8 = 256
∴ (C0 + C2 + C4 + C6 + C8) + (C1 + C3 + C5 + C7) = 256
∴ k + k = 256
∴ 2k = 256
∴ k = 128
∴ C0 + C2 + C4 + C6 + C8 = C1 + C3 + C5 + C7 = 128
Question 6.
Show that C1 + C2 + C3 + ….. + Cn = 2n – 1
Solution:
Since C0 + C1 + C2 + C3 + ….. + Cn = 2n
But, C0 = 1
∴ 1 + C1 + C2 + C3 + …… + Cn = 2n
∴ C1 + C2 + C3 + ….. + Cn = 2n – 1
Question 7.
Show that C0 + 2C1 + 3C2 + 4C3 + ….. + (n + 1)Cn = (n + 2) 2n-1
Solution:

Download PDF
Maharashtra Board Solutions Class 11-Arts & Science Maths (Part 2): Chapter 4- Methods of Induction and Binomial Theorem
Chapterwise Maharashtra Board Solutions Class 11 Arts & Science Maths (Part 2) :
- Chapter 1- Complex Numbers
- Chapter 2- Sequences and Series
- Chapter 3- Permutations and Combination
- Chapter 4- Methods of Induction and Binomial Theorem
- Chapter 5- Sets and Relations
- Chapter 6- Functions
- Chapter 7- Limits
- Chapter 8- Continuity
- Chapter 9- Differentiation