Class 11: Maths Chapter 5 solutions. Complete Class 11 Maths Chapter 5 Notes.
Maharashtra Board Solutions Class 11-Arts & Science Maths (Part 2): Chapter 5- Sets and Relations
Maharashtra Board 11th Maths Chapter 5, Class 11 Maths Chapter 5 solutions
Ex 5.1
Question 1.
Describe the following sets in Roster form:
(i) A = {x/x is a letter of the word ‘MOVEMENT’}



Question 4.
If A, B, C are the sets for the letters in the words ‘college’, ‘marriage’ and ‘luggage’ respectively, then verify that [A – (B ∪ C)] = [(A – B) ∩ (A – C)].
Solution:
A = {c, o, l, g, e}
B = {m, a, r, i, g, e}
C = {l, u, g, a, e}
B ∪ C = {m, a, r, i, g, e, l, u}
A – (B ∪ C) = {c, o}
A – B = {c, o, l}
A – C = {c, o}
∴ [(A – B) ∩ (A – C)] = {c, o} = A – (B ∪ C)
∴ [A -( B ∪ C)] = [(A – B) ∩ (A – C)]
Question 5.
If A = {1, 2, 3, 4}, B = {3, 4, 5, 6}, C = {4, 5, 6, 7, 8} and universal set X = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}, then verify the following:
(i) A ∪ (B ∩ C) = (A ∪ B) ∩ (A ∪ C)
(ii) A ∩ (B ∪ C) = (A ∩ B) ∪ (A ∩ C)
(iii) (A ∪ B)’ = A’ ∩ B’
(iv) (A ∩ B)’ = A’ ∪ B’
(v) A = (A ∩ B) ∪ (A ∩ B’)
(vi) B = (A ∩ B) ∪ (A’ ∩ B)
(vii) (A ∪ B) = (A – B) ∪ (A ∩ B) ∪ (B – A)
(viii) A ∩ (B ∆ C) = (A ∩ B) ∆ (A ∩ C)
(ix) n(A ∪ B) = n(A) + n(B) – n(A ∩ B)
(x) n(B) = n (A’ ∩ B) + n (A ∩ B)
Solution:
A = {1, 2, 3, 4}, B = {3, 4, 5, 6}, C = {4, 5, 6, 7, 8},
X = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}
(i) B ∩ C = {4, 5, 6}
∴ A ∪ (B ∩ C) = {1, 2, 3, 4, 5, 6} …..(i)
A ∪ B = {1, 2, 3, 4, 5, 6}
A ∪ C = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8}
∴ (A ∪ B) ∩ (A ∪ C) = {1, 2, 3, 4, 5, 6} …….(ii)
From (i) and (ii), we get
A ∪ (B ∩ C) = (A ∪ B) ∩ (A ∪ C)
(ii) B ∪ C = {3, 4, 5, 6, 7, 8}
∴ A ∩ (B ∪ C) = {3, 4} ………(i)
A ∩ B = {3, 4}
A ∩ C = {4}
∴ (A ∩ B) ∪ (A∩ C) = {3, 4} ……..(ii)
From (i) and (ii), we get
A ∩ (B ∪ C) = (A ∩ B) ∪ (A ∩ C)
(iii) A ∪ B = {1, 2, 3, 4, 5, 6}
∴ (A ∪ B)’ = {7, 8, 9, 10} ………(i)
A’ = {5, 6, 7, 8, 9, 10},
B’ = {1, 2, 7, 8, 9,10}
∴ A’ ∩ B’ = {7, 8, 9, 10} …….(ii)
From (i) and (ii), we get
(A ∪ B)’ = A’ ∩ B’
(iv) A ∩ B = {3, 4}
(A ∩ B)’= {1, 2, 5, 6, 7, 8, 9, 10} …….(i)
A’ = {5, 6, 7, 8, 9, 10}
B’ = {1, 2, 7, 8, 9, 10}
∴ A’ ∪ B’ = {1, 2, 5, 6, 7, 8, 9, 10} …….(ii)
From (i) and (ii), we get
(A ∩ B)’ = A’ ∪ B’
(v) A = {1, 2, 3, 4} ……(i)
A ∩ B = {3, 4}
B’ = {1, 2, 7, 8, 9, 10}
A ∩ B’ = {1, 2}
∴ (A ∩ B) ∪ (A ∩ B’) = {1, 2, 3, 4} …..(ii)
From (i) and (ii), we get
A = (A ∩ B) ∪ (A ∩ B’)
(vi) B = {3, 4, 5, 6} …..(i)
A ∩ B = {3, 4}
A’ = {5, 6, 7, 8, 9, 10}
A’ ∩ B = {5, 6}
∴ (A ∩ B) ∪ (A’ ∩ B) = {3, 4, 5, 6} …..(ii)
From (i) and (ii), we get
B = (A ∩ B) ∪ (A’ ∩ B)
(vii) A ∪ B = {1, 2, 3, 4, 5, 6} …….(i)
A – B = {1, 2}
A ∩ B = {3, 4}
B – A = {5, 6}
∴ (A – B) ∪ (A ∩ B) ∪ (B – A) = {1, 2, 3, 4, 5, 6} ……(ii)
From (i) and (ii), we get
A ∪ B = (A – B) ∪ (A ∩ B) ∪ (B – A)
(viii) B – C = {3}
C – B = {7, 8}
B Δ C = (B – C) ∪ (C – B) = {3, 7, 8}
∴ A ∩ (B Δ C) = {3} ……(i)
A ∩ B = {3, 4}
A ∩ C = {4}
∴ (A ∩ B) Δ (A ∩ C) = [(A ∩ B) – (A ∩ C)] ∪ [(A ∩ C) – (A ∩ B)] = {3} …..(ii)
From (i) and (ii), we get
A ∩ (B Δ C) = (A ∩ B) Δ (A ∩ C)
(ix) A = {1, 2, 3, 4}, B = {3, 4, 5, 6}
A ∩ B = {3, 4}, A ∪ B = {1, 2, 3, 4, 5, 6}
∴ n(A) = 4, n(B) = 4,
n(A ∩ B) = 2, n(A ∪ B) = 6 ……(i)
∴ n(A) + n(B) – n(A ∩ B) = 4 + 4 – 2
∴ n(A) + n(B) – n(A ∩ B) = 6 …..(ii)
From (i) and (ii), we get
n(A ∪ B) = n(A) + n(B) – n(A ∩ B)
(x) B = {3, 4, 5, 6}
∴ n(B) = 4 …..(i)
A’ = {5, 6, 7, 8, 9, 10}
A’ ∩ B = {5, 6}
∴ n(A’ ∩ B) = 2
A ∩ B = {3, 4}
∴ n(A ∩ B) = 2
∴ n(A’ ∩ B) + n(A ∩ B) = 2 + 2 = 4 …..(ii)
From (i) and (ii), we get
n(B) = n(A’ ∩ B) + n (A ∩ B)
Question 6.
If A and B are subsets of the universal set X and n(X) = 50, n(A) = 35, n(B) = 20, n(A’ ∩ B’) = 5, find
(i) n(A ∪ B)
(ii) n(A ∩ B)
(iii) n(A’ ∩ B)
(iv) n(A ∩ B’)
Solution:
n(X) = 50, n(A) = 35, n(B) = 20, n(A’ ∩ B’) = 5
(i) n(A ∪ B) = n(X) – [n(A ∪ B)’]
= n(X) – n(A’ ∩ B’)
= 50 – 5
= 45
(ii) n(A ∩ B) = n(A) + n(B) – n(A ∪ B)
= 35 + 20 – 45
= 10
(iii) n(A’ ∩ B) = n(B) – n(A ∩ B)
= 20 – 10
= 10
(iv) n(A ∩ B’) = n(A) – n(A ∩ B)
= 35 – 10
= 25
Question 7.
In a class of 200 students who appeared in certain examinations, 35 students faded in CET, 40 in NEET and 40 in JEE, 20 faded in CET and NEET, 17 in NEET and JEE, 15 in CET and JEE and 5 faded in ad three examinations. Find how many students
(i) did not fail in any examination.
(ii) faded in NEET or JEE entrance.
Solution:
Let A = set of students who failed in CET
B = set of students who failed in NEET
C = set of students who failed in JEE
X = set of all students
∴ n(X) = 200, n(A) = 35, n(B) = 40, n(C) = 40, n(A ∩ B) = 20, n(B ∩ C) = 17, n(A ∩ C) = 15, n(A ∩ B ∩ C) = 5

(i) n(A ∪ B ∪ C) = n(A) + n(B) + n(C) – n(A ∩ B) – n(B ∩ C) – n(A ∩ C) + n(A ∩ B ∩ C)
= 35 + 40 + 40 – 20 – 17 – 15 + 5
= 68
∴ No. of students who did not fail in any exam = n(X) – n(A ∪ B ∪ C)
= 200 – 68
= 132
(ii) No. of students who failed in NEET or JEE entrance = n(B ∪ C)
= n(B) + n(C) – n(B ∩ C)
= 40 + 40 – 17
= 63
Question 8.
From amongst 2000 Uterate individuals of a town, 70% read Marathi newspapers, 50% read English newspapers and 32.5% read both Marathi and English newspapers. Find the number of individuals who read
(i) at least one of the newspapers.
(ii) neither Marathi nor English newspaper.
(iii) only one of the newspapers.
Solution:
Let M = set of individuals who read Marathi newspapers
E = set of individuals who read English newspapers
X = set of all literate individuals
∴ n(X) = 2000,

Question 9.
In a hostel, 25 students take tea, 20 students take coffee, 15 students take milk, 10 students take both tea and coffee, 8 students take both milk and coffee. None of them take tea and milk both and everyone takes atleast one beverage, find the total number of students in the hostel.
Solution:
Let T = set of students who take tea
C = set of students who take coffee
M = set of students who take milk
∴ n(T) = 25, n(C) = 20, n(M) = 15, n(T ∩ C) = 10, n(M ∩ C) = 8, n(T ∩ M) = 0, n(T ∩ M ∩ C) = 0

∴ Total number of students in the hostel = n(T ∪ C ∪ M)
= n(T) + n(C) + n(M) – n(T ∩ C) – n(M ∩ C) – n(T ∩ M) + n(T ∩ M ∩ C)
= 25 + 20 + 15 – 10 – 8 – 0 + 0
= 42
Question 10.
There are 260 persons with skin disorders. If 150 had been exposed to the chemical A, 74 to the chemical B, and 36 to both chemicals A and B, find the number of persons exposed to
(i) Chemical A but not Chemical B
(ii) Chemical B but not Chemical A
(iii) Chemical A or Chemical B
Solution:
Let A = set of persons exposed to chemical A
B = set of persons exposed to chemical B
X = set of all persons
∴ n(X) = 260, n(A) = 150, n(B) = 74, n(A ∩ B) = 36

(i) No. of persons exposed to chemical A but not to chemical B = n(A ∩ B’)
= n(A) – n(A ∩ B)
= 150 – 36
= 114
(ii) No. of persons exposed to chemical B but not to chemical A = n(A’ ∩ B)
= n(B) – n(A ∩ B)
= 74 – 36
= 38
(iii) No. of persons exposed to chemical A or chemical B = n(A ∪ B)
= n(A) + n(B) – n(A ∩ B)
= 150 + 74 – 36
= 188
Question 11.
Write down the power set of A = {1, 2, 3}.
Solution:
A = {1, 2, 3}
The power set of A is given by
P(A) = {{Φ}, {2}, {3}, {1, 2}, {2, 3}, {1, 3}, {1, 2, 3}}
Question 12.
Write the following intervals in Set-Builder form:
(i) (-3, 0)
(ii) [6, 12]
(iii) (6, ∞)
(iv) (-∞, 5]
(v) (2, 5]
(vi) [-3, 4)
Solution:
(i) (-3, 0) = {x / x ∈ R, -3 < x < 0}
(ii) [6, 12] = {x / x ∈ R, 6 ≤ x ≤ 12}
(iii) (6, ∞) = {x / x ∈ R, x > 6}
(iv) (-∞, 5] = {x / x ∈ R, x ≤ 5}
(v) (2, 5] = {x / x ∈ R, 2 < x ≤ 5}
(vi) [-3, 4) = {x / x ∈ R, -3 ≤ x < 4}
Question 13.
A college awarded 38 medals in volleyball, 15 in football, and 20 in basketball. The medals were awarded to a total of 58 players and only 3 players got medals in all three sports. How many received medals in exactly two of the three sports?
Solution:
Let A = Set of students who received medals in volleyball
B = Set of students who received medals in football
C = Set of students who received medals in basketball
n(A) = 38, n(B) = 15, n(C) = 20, n(A ∪ B ∪ C) = 58, n(A ∩ B ∩ C) = 3
n(A ∪ B ∪ C) = n(A) + n(B) + n(C) – n(A ∩ B) – n(B ∩ C) – n(A ∩ C) + n(A ∩ B ∩ C)
58 = 38 + 15 + 20 – n(A ∩ B) – n(B ∩ C) – n(A ∩ C) + 3
∴ n(A ∩ B) + n(B ∩ C) + n(A ∩ C) = 18 ……(i)
Number of players who got exactly two medals = p + q + r
Here, s = n(A ∩ B ∩ C) = 3

n(A ∩ B) + n(B ∩ C) + n(A ∩ C) = 18 …..[From (i)]
∴ p + s + s + r + q + s = 18
∴ p + q + r + 3s = 18
∴ p + q + r + 3(3) = 18
∴ p + q + r = 18 – 9 = 9
∴ Number of players who received exactly two medals = 9.



(vii) A’ ∩ B
(viii) B’ ∩ C’
(ix) B – C
(x) A – B
Solution:
A = (-7, 3], B = [2, 6], C = [4, 9]
(i) A ∪ B = (-7, 6]
(ii) B ∪ C = [2, 9]
(iii) A ∪ C = (-7, 3] ∪ [4, 9]
(iv) A ∩ B = [2, 3]
(v) B ∩ C = [4, 6]
(vi) A ∩ C = { }
(vii) A’ = (-∞, – 7] ∪ (3, ∞)
∴ A’ ∩ B = (3, 6]
(viii) B’ = (-∞, 2) ∪ (6, ∞)
C’ = (-∞, 4) ∪ (9, ∞)
∴ B’ ∩ C’ = (-∞, 2) ∪ (9, ∞)
(ix) B – C = [2, 4)
(x) A – B = (-7, 2)
Ex 5.2
Question 1.
If (x – 1, y + 4) = (1, 2), find the values of x and y.
Solution:
(x – 1, y + 4) = (1, 2)
By the definition of equality of ordered pairs, we have
x – 1 = 1 and y + 4 = 2
∴ x = 2 and y = -2

∴ P × Q = {(1, 1), (1, 4), (2, 1), (2, 4), (3, 1), (3, 4)}
and Q × P = {(1, 1), (1, 2), (1, 3), (4, 1), (4, 2), (4, 3)}
Question 5.
Let A = {1, 2, 3, 4}, B = {4, 5, 6}, C = {5, 6}. Verify,
(i) A × (B ∩ C) = (A × B) ∩ (A × C)
(ii) A × (B ∪ C) = (A × B) ∪ (A × C)
Solution:
A = {1, 2, 3, 4}, B = {4, 5, 6}, C = {5, 6}
(i) B ∩ C = {5, 6}
A × (B ∩ C) = = {(1, 5), (1, 6), (2, 5), (2, 6), (3, 5), (3, 6), (4, 5), (4, 6)}
A × B = {(1, 4), (1, 5), (1, 6), (2, 4), (2, 5), (2, 6), (3, 4), (3, 5), (3, 6), (4, 4), (4, 5), (4, 6)}
A × C = {(1, 5), (1, 6), (2, 5), (2, 6), (3, 5), (3, 6), (4, 5), (4, 6)}
∴ (A × B) ∩ (A × C) = {(1, 5), (1, 6), (2, 5), (2, 6), (3, 5), (3, 6), (4, 5), (4, 6)}
∴ A × (B ∩ C) = (A × B) ∩ (A × C)
(ii) B ∪ C = {4, 5, 6}
A × (B ∪ C) = {(1, 4), (1, 5), (1, 6), (2, 4), (2, 5), (2, 6), (3,4), (3, 5), (3, 6), (4, 4), (4, 5), (4, 6)}
A × B = {(1, 4), (1, 5), (1, 6), (2, 4), (2, 5), (2, 6), (3, 4), (3, 5), (3, 6), (4, 4), (4, 5), (4, 6)}
A × C = {(1, 5), (1, 6), (2, 5), (2, 6), (3, 5), (3, 6), (4, 5), (4, 6)}
∴ (A × B) ∪ (A × C) = {(1, 4), (1, 5), (1, 6), (2, 4), (2, 5), (2, 6), (3, 4), (3, 5), (3, 6), (4, 4), (4, 5), (4, 6)}
∴ A × (B ∪ C) = (A × B) ∪ (A × C)
Question 6.
Express {(x, y) / x2 + y2 = 100, where x, y ∈ W} as a set of ordered pairs.
Solution:
{(x, y) / x2 + y2 = 100, where x, y ∈ W}
We have, x2 + y2 = 100
When x = 0 and y = 10,
x2 + y2 = 02 + 102 = 100
When x = 6 and y = 8,
x2 + y2 = 62 + 82 = 100
When x = 8 and y = 6,
x2 + y2 = 82 + 62 = 100
When x = 10 and y = 0,
x2 + y2 = 102 + 02 = 100
∴ Set of ordered pairs = {(0, 10), (6, 8), (8, 6), (10, 0)}
Question 7.
Let A = {6, 8} and B = {1, 3, 5}. Show that R1 = {(a, b) / a ∈ A, b ∈ B, a – b is an even number} is a null relation, R2 = {(a, b) / a ∈ A, b ∈ B, a + b is an odd number} is a universal relation.
Solution:
A = {6, 8}, B = {1, 3, 5}
R1 = {(a, b)/ a ∈ A, b ∈ B, a – b is an even number}
a ∈ A
∴ a = 6, 8
b ∈ B
∴ b = 1, 3, 5
When a = 6 and b = 1, a – b = 5, which is odd
When a = 6 and b = 3, a – b = 3, which is odd
When a = 6 and b = 5, a – b = 1, which is odd
When a = 8 and b = 1, a – b = 7, which is odd
When a = 8 and b = 3, a – b = 5, which is odd
When a = 8 and b = 5, a – b = 3, which is odd
Thus, no set of values of a and b gives a – b as even.
∴ R1 has a null relation from A to B.
A × B = {(6, 1), (6, 3), (6, 5), (8, 1), (8, 3), (8, 5)}
When a = 6 and b = 1, a + b = 7, which is odd
When a = 6 and b = 3, a + b = 9, which is odd
When a = 6 and b = 5, a + b = 11, which is odd
When a = 8 and b = 1, a + b = 9, which is odd
When a = 8 and b = 3, a + b = 11, which is odd
When a = 8 and b = 5, a + b = 13, which is odd
∴ R2 = {(6, 1), (6, 3), (6, 5), (8, 1), (8, 3), (8, 5)}
Here, R2 = A × B
∴ R2 has a universal relation from A to B.
Question 8.
Write the relation in the Roster form. State its domain and range.
(i) R1 = {(a, a2) / a is a prime number less than 15}
(ii) R2 = {(a, 1a) / 0 < a ≤ 5, a ∈ N}
(iii) R3 = {(x, y / y = 3x, y ∈ {3, 6, 9, 12}, x ∈ {1, 2, 3}}
(iv) R4 = {(x, y) / y > x + 1, x = 1, 2 and y = 2, 4, 6}
(v) R5 = {(x, y) / x + y = 3, x, y ∈ {0, 1, 2, 3}}
(vi) R6 = {(a, b) / a ∈ N, a < 6 and b = 4}
(vii) R7 = {(a, b) / a, b ∈ N, a + b = 6}
(viii) R8 = {(a, b)/ b = a + 2, a ∈ Z, 0 < a < 5}
Solution:
(i) R1 = {(a, a2) / a is a prime number less than 15}
∴ a = 2, 3, 5, 7, 11, 13
∴ a2 = 4, 9, 25, 49, 121, 169
∴ R1 = {(2, 4), (3, 9), (5, 25), (7, 49), (11, 121), (13, 169)}
∴ Domain (R1) = {a/a is a prime number less than 15}
= {2, 3, 5, 7, 11, 13}
Range (R1) = {a2/a is a prime number less than 15}
= {4, 9, 25, 49, 121, 169}

(iii) R3 = {(x, y) / y = 3x, x ∈ {1, 2, 3}, y ∈ {3, 6, 9, 12}}
Here y = 3x
When x = 1, y = 3(1) = 3
When x = 2, y = 3(2) = 6
When x = 3, y = 3(3) = 9
∴ R3 = {(1, 3), (2, 6), (3, 9)}
∴ Domain (R3) ={1, 2, 3}
∴ Range (R3) = {3, 6, 9}
(iv) R4 = {(x, y) / y > x + 1, x = 1, 2 and y = 2, 4, 6}
Here, y > x + 1
When x = 1 and y = 2, 2 ≯ 1 + 1
When x = 1 and y = 4, 4 > 1 + 1
When x = 1 and y = 6, 6 > 1 + 1
When x = 2 and y = 2, 2 ≯ 2 + 1
When x = 2 and y = 4, 4 > 2 + 1
When x = 2 and y = 6, 6 > 2 + 1
∴ R4 = {(1, 4), (1, 6), (2, 4), (2, 6)}
Domain (R4) = {1, 2}
Range (R4) = {4, 6}
(v) R5 = {{x, y) / x + y = 3, x, y ∈ (0, 1, 2, 3)}
Here, x + y = 3
When x = 0, y = 3
When x = 1, y = 2
When x = 2, y = 1
When x = 3, y = 0
∴ R5 = {(0, 3), (1, 2), (2, 1), (3, 0)}
Domain (R5) = {0, 1, 2, 3}
Range (R5) = {3, 2, 1, 0}
(vi) R6 = {(a, b)/ a ∈ N, a < 6 and b = 4}
a ∈ N and a < 6
∴ a = 1, 2, 3, 4, 5 and b = 4
R6 = {(1, 4), (2, 4), (3, 4), (4, 4), (5, 4)}
Domain (R6) = {1, 2, 3, 4, 5}
Range (R6) = {4}
(vii) R7 = {(a, b) / a, b ∈ N, a + b = 6}
Here, a + b = 6
When a = 1, b = 5
When a = 2, b = 4
When a = 3, b = 3
When a = 4, b = 2
When a = 5, b = 1
∴ R7 = {(1, 5), (2, 4), (3, 3), (4, 2), (5, 1)}
Domain (R7) = {1, 2, 3, 4, 5}
Range (R7) = {5, 4, 3, 2, 1}
(viii) R8 = {(a, b) / b = a + 2, a ∈ Z, 0 < a < 5}
Here, b = a + 2
When a = 1, b = 3
When a = 2, b = 4
When a = 3, b = 5
When a = 4, b = 6
∴ R8 = {(1, 3), (2, 4), (3, 5), (4, 6)}
Domain (R8) = {1, 2, 3, 4}
Range (R8) = {3, 4, 5, 6}
Question 9.
Identify which of the following relations are reflexive, symmetric, and transitive.

Solution:

(i) Given, R = {(a, b): a, b ∈ Z, a – b is an integer}
Let a ∈ Z, then a – a ∈ Z
∴ (a, a) ∈ R
∴ R is reflexive.
Let (a, b) ∈ R
∴ a – b ∈ Z
∴ -(a – b) ∈ Z, i.e., b – a ∈ Z
∴ (b, a) ∈ R
∴ R is symmetric.
Let (a, b) and (b, c) ∈ R
∴ a – b ∈ Z and b – c ∈ Z
∴ (a – b) + (b – c) ∈ Z
∴ a – c ∈ Z
∴ (a, c) ∈ R
∴ R is transitive.
(ii) Given, R = {(a, b) : a, b ∈ N, a + b is even}
Let a ∈ N, then a + a = 2a, which is even.
∴ (a, a) ∈ R
∴ R is reflexive.
Let (a, b) ∈ R
∴ a + b is even
∴ b + a is even
∴ (b, a) ∈ R
∴ R is symmetric.
Let (a, b) and (b, c) ∈ R
∴ a + b and b + c is even
Let a + b = 2x and b + c = 2y for x, y ∈ N
∴ (a + b) + (b + c) = 2x + 2y
∴ a + 2b + c = 2(x + y)
∴ a + c = 2(x + y) – 2b = 2(x + y – b)
∴ a + c is even ……..[∵ x, y, b ∈ N, x + y – b ∈ N]
∴ (a, c) ∈ R
∴ R is transitive.
(iii) Given, R = {(a, b) : a, b ∈ N, a divides b}
Let a ∈ N, then a divides a.
∴ (a, a) ∈ R
∴ R is reflexive.
Let a = 2 and b = 8, then 2 divides 8
∴ (a, b) ∈ R
But 8 does not divide 2.
∴ (b, a) ∉ R
∴ R is not symmetric.
Let (a, b) and (b, c) ∈ R
∴ a divides b and b divides c.
Let b = ax and c = by for x, y ∈ N.
∴ c = (ax) y = a(xy)
i.e., a divides c.
∴ (a, c) ∈ R
∴ R is transitive.
(iv) Given, R = {(a, b) : a, b ∈ N, a2 – 4ab + 3b2 = 0}
Let a ∈ N, then a2 – 4aa + 3a2 = a2 – 4a2 + 3a2 = 0
∴ (a, a) ∈ R
∴ R is reflexive.
Let a = 3 and b = 1,
then a2 – 4ab + 3b2 = 9 – 12 + 3 = 0
∴ (a, b) ∈ R
Consider, b2 – 4ba + 3a2 = 1 – 12 + 9 = -2 ≠ 0
∴ (b, a) ∉ R
∴ R is not symmetric.
Let a = 3, b = 1 and c = 13,
then a2 – 4ab + 3b2 = 9 – 12 + 3 = 0 and
b2 – 4bc + 3c2 = 1 – 43 + 13 = 1 – 1 = 0
∴ we get (a, b) and (b, c) ∈ R.
Consider, a2 – 4ac + 3c2 = 9 – 4 + 13 = 163 ≠ 0
∴ (a, c) ∉ R
∴ R is not transitive.
(v) Given, R = {(a, b) : a is sister of b and a, b ∈ G = Set of girls}
Let a ∈ G, then ‘a’ cannot be a sister of herself.
∴ (a, a) ∉ R
∴ R is not reflexive.
Let (a, b) ∈ R
∴ ‘a’ is a sister of ‘b’.
∴ ‘b’ is a sister of ‘a’.
∴ (b, c) ∈ R
∴ R is symmetric.
Let (a, b) and (b, c) ∈ R
∴ ‘a’ is a sister of ‘b’ and ‘b’ is a sister of ‘c’
∴ ‘a’ is a sister of ‘c’.
∴ (a, c) ∈ R
∴ R is transitive.
(vi) Given, R = {(a, b) : Line a is perpendicular to line b in a plane}
Let a be any line in the plane, then a cannot be perpendicular to itself.
∴ (a, a) ∉ R
∴ R is not reflexive.
Let (a, b) ∈ R
∴ a is perpendicular to b.
∴ b is perpendicular to a.
∴ (b, a) ∈ R.
∴ R is symmetric.
Let (a, b) and (b, c) ∈ R.
∴ a is perpendicular to b and b is perpendicular to c.
∴ a is parallel to c.
∴ (a, c) ∉ R
∴ R is not transitive.
(vii) Given, R = {(a, b) : a, b ∈ R, a < b}
Let a ∈ R, then a ≮ a.
∴ (a, a) ∉ R
∴ R is not reflexive.
Let a = 1 and b = 2, then 1 < 2
∴ (a, b) ∈ R
But 2 ≮ 1
∴ (b, a) ∉ R
∴ R is not symmetric.
Let (a, b) and (b, c) ∈ R
∴ a < b and b < c
∴ a < c
∴ (a, c) ∈ R
∴ R is transitive.
(viii) Given, R = {(a, b) : a, b ∈ R, a ≤ b3}
Let a = -3, then a3 = -27.
Here, a ≮ a
∴ (a, a) ∉ R
∴ R is not reflexive.
Let a = 2 and b = 9, then b3 = 729
Here, a < b3
∴ (a, b) ∈ R
Consider, a3 = 8
Here, b ≮ a3
∴ (b, a) ∉ R
∴ R is not symmetric.
Let a = 10, b = 3, c = 2,
then b3 = 27 and c3 = 8
Here, a < b3 and b < c3.
∴ (a, b) and (b, c) ∈ R
But a ≮ c3
∴ (a, c) ∉ R.
∴ R is not transitive.
Download PDF
Maharashtra Board Solutions Class 11-Arts & Science Maths (Part 2): Chapter 5- Sets and Relations
Chapterwise Maharashtra Board Solutions Class 11 Arts & Science Maths (Part 2) :
- Chapter 1- Complex Numbers
- Chapter 2- Sequences and Series
- Chapter 3- Permutations and Combination
- Chapter 4- Methods of Induction and Binomial Theorem
- Chapter 5- Sets and Relations
- Chapter 6- Functions
- Chapter 7- Limits
- Chapter 8- Continuity
- Chapter 9- Differentiation