Selina Class 8 ICSE Solutions Mathematics : Chapter 2- Exponents (Powers)
Selina Class 8 ICSE Solutions Mathematics : Chapter 2- Exponents (Powers)

Class 8: Maths Chapter 2 solutions. Complete Class 8 Maths Chapter 2 Notes.

Selina Class 8 ICSE Solutions Mathematics : Chapter 2- Exponents (Powers)

Selina 8th Maths Chapter 2, Class 8 Maths Chapter 2 solutions

Question 1.
Evaluate:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2A 1
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2A 2
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2A 3
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2A 4
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2A 5
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2A 48

Question 2.
If 1125 = 3m x 5n; find m and n.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2A 6

Question 3.
Find x, if 9 × 3x = (27)2x-3
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2A 7

Exercise 2B

Question 1.
Compute:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 8
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 9
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 10
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 11
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 12
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 13
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 14
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 15
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 16
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 17

Question 2.
Simplify:
(i) 8^{\frac{4}{3}}+25^{\frac{3}{2}}-\left(\frac{1}{27}\right)^{-\frac{2}{3}}
(ii) [(64)-2]-3 ÷ [{(-8)2}3]2
(iii) (2-3 – 2-4) (2-3 + 2-4)
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 18
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 19

Question 3.
Evaluate:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 20
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 21
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 22

Question 4.
Simplify:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 23
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 24
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 25
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 26

Question 5.
Simplify:
(xa+b)a-b.(xb+c)b-c.(xc+a)c-a
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 27

Question 6.
Simplify:
(i) \sqrt[5]{x^{20} y^{-10} z^{5}}+\frac{x^{3}}{y^{3}}
(ii) \left(\frac{256 a^{16}}{81 b^{4}}\right)^{\frac{-3}{4}}
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 28
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 29

Question 7.
(i) (a-2)-2. (ab)-3
(ii) (xny-m)× (x3y-2)-n
(iii) \left(\frac{125 a^{-3}}{y^{6}}\right)^{\frac{-1}{3}}
(iv) \left(\frac{32 x^{-5}}{243 y^{-5}}\right)^{\frac{-1}{5}}
(v) (a-2b)1/2 × (ab-3)1/3
(vi) (xy)m-n . (yz)n-1 . (zx)1-m
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 30
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 31
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 32
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 33

Question 8.
Show that:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 34
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 35

Question 9.
Evaluate:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 36
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 37

Question 10.
Evaluate:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 38
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 39

Question 11.
(m + n)-1 (m-1 + n-1) = (mn)-1
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 40

Question 12.
Prove that:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 41
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 42
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 43

Question 13.
Find the values of n, when:
(i) 12-5 × 122n+1 = 1213 ÷ 127
(ii) \frac{a^{2 n-3} \times\left(a^{2} \cdot\right)^{n+1}}{\left(a^{4}\right)^{-3}} = (a3)3 ÷ (a6)-3
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 44
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 45

Question 14.
Simplify:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 46
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 2 Exponents (Powers) EX 2B 47

Download PDF

Selina Class 8 ICSE Solutions Mathematics : Chapter 2- Exponents (Powers)

Download PDF: Selina Class 8 ICSE Solutions Mathematics : Chapter 2- Exponents (Powers) PDF

Chapterwise Selina Publishers ICSE Solutions for Class 8 Mathematics :

About Selina Publishers ICSE

Selina Publishers has been serving the students since 1976 and is one of the quality ICSE school textbooks publication houses. Mathematics and Science books for classes 6-10 form the core of our business, apart from certain English and Hindi literature as well as a few primary books. All these books are based upon the syllabus published by the Council for the I.C.S.E. Examinations, New Delhi. The textbooks are composed by a panel of subject experts and vetted by teachers practising in ICSE schools all over the country. Continuous efforts are made in complying with the standards and ensuring lucidity and clarity in content, which makes them stand tall in the industry.