Selina Class 8 ICSE Solutions Mathematics : Chapter 11- Algebraic Expressions
Selina Class 8 ICSE Solutions Mathematics : Chapter 11- Algebraic Expressions

Class 8: Maths Chapter 11 solutions. Complete Class 8 Maths Chapter 11 Notes.

Selina Class 8 ICSE Solutions Mathematics : Chapter 11- Algebraic Expressions

Selina 8th Maths Chapter 11, Class 8 Maths Chapter 11 solutions

Exercise 11A

Question 1.
Separate the constants and variables from the following :
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11A Q1
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11A 1

Question 2.
Write the number of terms in each of the following polynomials.
(i) 5x2 + 3 x ax
(ii) ax ÷ 4 – 7
(iii) ax – by + y x z
(iv) 23 + a x b ÷ 2.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11A 2

Question 3.
Separate monomials, binomials, trinomials and polynomials from the following algebraic expressions :
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11A Q3
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11A 3

Question 4.
Write the degree of each polynomial given below :
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11A Q4
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11A 4

Question 5.
Write the coefficient of :
(i) ab in 7abx ,
(ii) 7a in 7abx ;
(iii) 5x2 in 5x2 – 5x ;
(iv) 8 in a2 – 8ax + a ;
(v) 4xy in x2 – 4xy + y2.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11A 5

Question 6.
In 57 xy2z3, write the coefficient of
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11A Q6
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11A 6

Question 7.
In each polynomial, given below, separate the like terms :
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11A Q7
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11A 7

Exercise 11B

Question 1.
Evaluate :
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11B Q1
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11B 8

Question 2.
Add :
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11B Q2
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11B 9
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11B 10

Question 3.
Find the total savings of a boy who saves ₹ (4x – 6y) ; ₹ (6x + 2y) ; ₹ (4y – x) and ₹ (y – 2x) for four consecutive weeks.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11B 11

Question 4.
Subtract :
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11B Q4
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11B 12
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11B 13

Question 5.
(i) Take away – 3x3 + 4x2 – 5x + 6 from 3x3 – 4x2 + 5x – 6
(ii) Take m2 + m + 4 from -m2 + 3m + 6 and the result from m2 + m + 1.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11B 14

Question 6.
Subtract the sum of 5y2 + y – 3 and y2 – 3y + 7 from 6y2 + y – 2.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11B 15

Question 7.
What must be added to x4 – x3 + x2 + x + 3 to obtain x4 + x2 – 1 ?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11B 16

Question 8.
(i) How much more than 2x2 + 4xy + 2y2 is 5x2 + 10xy – y2 ?
(ii) How much less 2a2 + 1 is than 3a2 – 6 ?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11B 17

Question 9.
If x = 6a + 86 + 9c ; y = 2b – 3a – 6c and z = c – b + 3a ; find
(i) x + y + z
(ii) x – y + z
(iii) 2x – y – 3z
(iv) 3y – 2z – 5x
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11B 18

Question 10.
The sides of a triangle are x2 – 3xy + 8, 4x2 + 5xy – 3 and 6 – 3x2 + 4xy. Find its perimeter.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11B 19

Question 11.
The perimeter of a triangle is 8y2 – 9y + 4 and its two sides are 3y2 – 5y and 4y2 + 12. Find its third side.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11B 20

Question 12.
The two adjacent sides of a rectangle are 2x2 – 5xy + 3z2 and 4xy – x2 – z2. Find its perimeter.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11B 21

Question 13.
What must be subtracted from 19x4 + 2x3 + 30x – 37 to get 8x4 + 22x3 – 7x – 60 ?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11B 22

Question 14.
How much smaller is 15x – 18y + 19z than 22x – 20y – 13z + 26 ?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11B 23

Question 15.
How much bigger is 15x2y2 – 18xy2 – 10x2y than -5x2 + 6x2y – 7xy ?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11B 24

Exercise 11C

Question 1.
Multiply :
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11C Q1
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11C 25
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11C 26
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11C 27
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11C 28

Question 2.
Multiply :
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11C Q2
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11C 29
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11C 30

Question 3.
Simplify :
(i) (7x – 8) (3x + 2)
(ii) (px – q) (px + q)
(iii) (5a + 5b – c) (2b – 3c)
(iv) (4x – 5y) (5x – 4y)
(v) (3y + 4z) (3y – 4z) + (2y + 7z) (y + z)
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11C 31

Question 4.
The adjacent sides of a rectangle are x2 – 4xy + 7y2 and x3 – 5xy2. Find its area.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11C 32

Question 5.
The base and the altitude of a triangle are (3x – 4y) and (6x + 5y) respectively. Find its area.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11C 33

Question 6.
Multiply -4xy3 and 6x2y and verify your result for x = 2 and y= 1.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11C 34

Question 7.
Find the value of (3x3) x (-5xy2) x (2x2yz3) for x = 1, y = 2 and z = 3.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11C 35

Question 8.
Evaluate (3x4y2) (2x2y3) for x = 1 and y = 2.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11C 36

Question 9.
Evaluate (x5) × (3x2) × (-2x) for x = 1.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11C 37

Question 10.
If x = 2 and y = 1; find the value of (-4x2y3) × (-5x2y5).
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11C 38

Question 11.
Evaluate:
(i) (3x – 2)(x + 5) for x = 2.
(ii) (2x – 5y)(2x + 3y) for x = 2 and y = 3.
(iii) xz (x2 + y2) for x = 2, y = 1 and z= 1.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11C 39

Question 12.
Evaluate:
(i) x(x – 5) + 2 for x = 1.
(ii) xy2(x – 5y) + 1 for x = 2 and y = 1.
(iii) 2x(3x – 5) – 5(x – 2) – 18 for x = 2.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11C 40

Question 13.
Multiply and then verify :
-3x2y2 and (x – 2y) for x = 1 and y = 2.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11C 41

Question 14.
Multiply:
(i) 2x2 – 4x + 5 by x2 + 3x – 7
(ii) (ab – 1)(3 – 2ab)
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11C 42

Question 15.
Simplify : (5 – x)(6 – 5x)(2 -x).
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11C 43

Exercise 11D

Question 1.
Divide :
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11D Q1
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11D 44
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11D 45
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11D 46
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11D 47
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11D 48
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11D 49
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11D 50
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11D 51
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11D 52

Question 2.
Find the quotient and the remainder (if any) when :
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11D Q2
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11D 53
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11D 54
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11D 55

Question 3.
The area of a rectangle is x3 – 8x2 + 7 and one of its sides is x – 1. Find the length of the adjacent side.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11D 56

Question 4.
The product of two numbers is 16x4 – 1. If one number is 2x – 1, find the other.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11D 57

Question 5.
Divide x6 – y6 by the product of x2 + xy + y2 and x – y.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11D 58

Exercise 11E

Simplify :
Question 1.
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11E Q1
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11E 59

Question 2.
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11E Q2
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11E 60

Question 3.
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11E Q3
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11E 61

Question 4.
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11E Q4
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11E 62

Question 5.
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11E Q5
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11E 63

Question 6.
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11E Q6
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11E 64

Question 7.
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11E Q7
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11E 65

Question 8.
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11E Q8
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11E 66

Question 9.
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11E Q9
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11E 67

Question 10.
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11E Q10
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11E 68

Question 11.
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11E Q11
Solution:

Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11E 69

Question 12.
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11E Q12
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11E 70

Question 13.
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11E Q13
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11E 71

Question 14.
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11E Q14
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11E 72

Question 15.
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11E Q15
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 8 ICSE Solutions Chapter 11 Algebraic Expressions (Including Operations on Algebraic Expressions) Ex 11E 73

Download PDF

Selina Class 8 ICSE Solutions Mathematics : Chapter 11- Algebraic Expressions

Download PDF: Selina Class 8 ICSE Solutions Mathematics : Chapter 11- Algebraic Expressions PDF

Chapterwise Selina Publishers ICSE Solutions for Class 8 Mathematics :

About Selina Publishers ICSE

Selina Publishers has been serving the students since 1976 and is one of the quality ICSE school textbooks publication houses. Mathematics and Science books for classes 6-10 form the core of our business, apart from certain English and Hindi literature as well as a few primary books. All these books are based upon the syllabus published by the Council for the I.C.S.E. Examinations, New Delhi. The textbooks are composed by a panel of subject experts and vetted by teachers practising in ICSE schools all over the country. Continuous efforts are made in complying with the standards and ensuring lucidity and clarity in content, which makes them stand tall in the industry.