Class 4: Environmental Studies Chapter 5 solutions. Complete Class 4 Environmental Studies Chapter 5 Notes.
NCERT Solutions for 4th Class Environmental Studies Chapter 5-Anita And The Honeybees
NCERT 4th Environmental Studies Chapter 5, class 4 Environmental Studies Chapter 5 solutions
PAGE NO. 39-40
A Dream School
1. Find out how much money do you spend in one year for various school-related things.

Ans.

2. How much money did you spend on your books this year?
Ans. 1500.
3. What kind of a school uniform would you like to wear? Draw a picture in your notebook.
Ans. I wear white shirt, blue pant, white socks, black shoes, blue tie and blue sweater.
PAGE NO. 40-41
Let us Talk
1. Do you know someone who wanted to study, but could not do so?
Ans. Yes, I know a boy who lives in my neighbourhood. His name is Mohan. He wanted to study but because of family circumstances he has to work to feed his family. Although, child labour is a crime in our country, his case is special. He is the only male in his family, so he has to earn bread and butter for his family.
2. Every child has a right to free education upto class VIII. Do you think that all children are able to study up to class VIII?
Ans. I know that every child has a right to free education up to class VIII but all children are not able to study up to class VIII because of various problems. Mohan is an example of such a child.
PAGE NO. 41
From School to Bee Keeping
1. Have you seen any insects near flowers? Find out th
Ans. Yes, I have seen. They are butterfly and honeybee.
2.Draw and colour their picture
Ans.

3. Why do you think they come to the flowers? Find out.
Ans. They come to flower to collect nectar.
4. When honeybees fly, there is a kind of sound. Can you try to copy this sound?
Ans. They produce a buzzing sound.
PAGE NO. 43
Find Out
1. What do people in your area put on the part of the body where the bee has stung?
Ans. They usually put lime or soda.
2. Draw a picture of a honeybee in your notebook. Colour it and give it a name.
Ans. Amrita.

3. What will be the total cost of Anita’s 20 boxes?
Ans. About Rs 20,000.
NCERT 4th Environmental Studies Chapter 5, class 4 Environmental Studies Chapter 5 solutions
PAGE NO. 44-45
1. Anita and others in her village get Rs 35 for one kilogram of honey. How much does one kilogram of honey cost in your town?
Ans. One kg of honey costs Rs 250 in my town.
2. What are the different colours of honey that you have seen?
Ans. I have seen honey of golden and brown colours.
3. Is honey used in your house? For what is it used?
Ans. Yes, honey is used in my house. We eat honey with bread. It is a very tasty food. My grandfather takes one spoonful of honey every morning which keeps him healthy.
4. Which are some other insects that live together in a group, like honeybees?
Ans. Ants, termites and wasps also live together in groups like honeybees.
5. Have you seen where ants live?
Ans. Ants live in anthills made of earth.
6. What kind of eatables attract ants? List them.
Ans. Grains, sugar, dead insects, etc., attract ants.
7. Look at a line of ants. What is its colour? ‘
Ans. They are of black, brown or red colour.
8. Have you been bitten by an ant? What was the ant like-black or red, big or small?
Ans. Yes, I have been bitten by an ant. That was a big black ant.
9. Do ants ever come near you? When?
Ans. When sugar, sweets or other eatables are left lying around.
10. Look carefully at some big and small ants. How many legs does an ant have?
Ans. They have 6 legs Big ants-six legs Small ants-six legs
11. Draw an ant in your notebook and colour it.
Ans.

12.While eating peanuts you probably throw away the shells. Why don’t you try to make some insects by using the shells. Do not forget to colour them.
Ans. Do it yourself. Some pictures are given here

NCERT 4th Environmental Studies Chapter 5, class 4 Environmental Studies Chapter 5 solutions
NCERT Solutions for 4th Class Environmental Studies Chapter 5: Download PDF
NCERT Solutions for 4th Class Environmental Studies Chapter 5-Anita And The Honeybees
Chapterwise NCERT Solutions for Class 4 Environmental Studies :
- Chapter 1. Going to School
- Chapter 2. Ear to Ear
- Chapter 3. A Day with Nandu
- Chapter 4. The Story of Amrita
- Chapter 5. Anita and the Honeybees
- Chapter 6. Omana’s Journey
- Chapter 7. From the Window
- Chapter 8. Reaching Grandmother’s House
- Chapter 9. Changing Families
- Chapter 10. Hu Tu Tu, Hu Tu Tu
- Chapter 11. The Valley of Flowers
- Chapter 12. Changing Times
- Chapter 13. A River’s Tale
- Chapter 14. Basva’s FarmChapter
- Chapter 15. From Market to Home
- Chapter 16. A busy Month
- Chapter 17. Nandita in Mumbai
- Chapter 18. Too Much Water, Too Little Water
- Chapter 19. Abdul in the Garden
- Chapter 20. Eating Together
- Chapter 21. Food and Fun
- Chapter 22. The World in my Home
- Chapter 23. Pochampalli
- Chapter 24. Home and Abroad
- Chapter 25. Spicy Riddles
- Chapter 26. Defence Officer: Wahida
- Chapter 27. Chuskit Goes to School
About NCERT
The National Council of Educational Research and Training is an autonomous organization of the Government of India which was established in 1961 as a literary, scientific, and charitable Society under the Societies Registration Act. Its headquarters are located at Sri Aurbindo Marg in New Delhi. Visit the Official NCERT website to learn more.