Class 4: English Chapter 6 solutions. Complete Class 4 English Chapter 6 Notes.
NCERT Solutions for 4th Class English: Chapter 6-NASRUDDIN’S AIM
NCERT 4th English Chapter 6, class 4 English Chapter 6 solutions
Reading is Fun
1. What did Nasruddin boast about?
Ans. Nasruddin boasted about his skill in archery.
2. Why did Nasruddin take someone else’s name each time he missed the target?
Ans. Nasruddin did so to defend himself. He didn’t want to show his failure in his skill in archery. So, he took someone else’s name each time he missed the target.
3. Why did Nasruddin say, “It was my aim,” the third time?
Ans. He was lucky in his third attempt. He successfully hit the target. So he said, “It was my aim”.
4. Do you think Nasruddin was good at archery?
Ans. I don’t think Nasruddin was good at archery. He only boasted about it before his friends.
Word Building
1. Shoot the arrow and hit the target by matching the words with their correct meanings.

Ans.

2. Replace the bold word/words with a word from the quiver and rewrite the sentence-
Ans.

NCERT 4th English Chapter 6, class 4 English Chapter 6 solutions
Let’s Write
1. This is a picture of Rahul Gupta. Using the clues given, write a paragraph about him in your notebook


Ans. Rahul Gupta is a well-known name in the Indian cricket.
He eats healthy food. He runs two kilometres everyday.
He is a good batsman. He practises for eight hours
everyday in order to maintain his position in the Indian cricket team.
2. This is Rajiv’s family. They are a healthy family. See what each one does to remain healthy

Ans.
• Father is lifting weights. • Mother is doing yoga.
• Sita is skipping. • Grandpa is walking.
• Grandma is drinking milk. • Rajiv is jogging.
3. Use the words ‘and’ or ‘but’ and make as many sentences as you can about Rajiv’s family.
Example : Grandpa and Grandma get up early in the morning.
Grandpa is walking hut Rajiv is jogging. ‘
Ans.
• Father and mother do exercises to remain fit and healthy.
• Father is lifting weights but mother is doing yoga.
• Rahul is jogging and Sita is skipping.
• Grandpa is walking but Grandma is drinking milk.
Fun Time
Watch the arrow pierce the apple!
Would you like to see the arrow piercing the red apple?
Bring the page
close to your face, touch
the star with your nose, and then
look at the picture!

Ans. Do it yourself
NCERT 4th English Chapter 6, class 4 English Chapter 6 solutions
Let’s Play
1. Fill in the grid with words given below. You can use one word more than once.

2. Using the information in the grid, write a sentence about each game. One has been done for you.
Ans.
(a) Cricket is an outdoor game.
We play it with a bat and a ball.
There are eleven players in this game
(b) Hockey is an outdoor game.
We play it with a stick and a ball.
There are eleven players in this game.
(c) Table tennis is an indoor game.
We play it by using a table, a racket and a ball.
There are two to four players in this game.
(d) Football is an outdoor game.
We play it with a football.
There are eleven players in this game.
3. The following words are used in various sports. List them under the sport that they are used in.
(a) googly (b) goal (c) LBW
(d) penalty (e) free kick (f) penalty corner
Some words may be used in more than one game.

Team Time
A Puppet head
You can use an old tennis ball which has lost its bounce, to make the head of a puppet. She looks like a little girl in a skirt and is very quick and easy to make. Look at the picture carefully and you will see how she works – your fingers are her arms!
You need –
a tennis ball, needle, wool, coloured cloth.
Method –
1. Start with the head. Make a small hole in the ball and push a long, thick knitting-needle (about size 3), into it.
2. The needle goes in on one side and right across inside the ball to touch the opposite side.
3. The hole needs to be very small, so that it is difficult to push the needle in. In this way it will fit tightly and remain firm when you play with your puppet.
4. Now cut the thick top off an old nylon sock and stretch it tightly round the ball, sewin it together down the back.
5. Take some coloured wool and stick on the ball. Make plaits. Paint the eyes and lips on the ball.
6. Cut two holes in the coloured cloth to put in your fingers.
7. Hold the needle in your hand to hold your puppet
Ans. I have a lovely puppet.
It dances beautifully in the puppet show
NCERT 4th English Chapter 6, class 4 English Chapter 6 solutions
NCERT Solutions for 4th Class English: Chapter 6: Download PDF
NCERT Solutions for 4th Class English: Chapter 6-NASRUDDIN’S AIM
Download PDF: NCERT Solutions for 4th Class English: Chapter 6-NASRUDDIN’S AIM PDF
Chapterwise NCERT Solutions for Class 4 English :
- Unit 1
- Chapter 1 Wake Up!
- Chapter 2 Neha’s Alarm Clock
- Unit 2
- Chapter 3 Noses
- Chapter 4 The Little Fir Tree
- Unit 3
- Chapter 5 Run!
- Chapter 6 Nasruddin’s Aim
- Unit 4
- Chapter 7 Why?
- Chapter 8 Alice in Wonderland
- Unit 5
- Chapter 9 Don’t be Afraid of the Dark
- Chapter 10 Helen Keller
- Unit 6
- Chapter 11 The Donkey I Had A Little Pony
- Chapter 12 The Milkman’s Cow
- Unit 7
- Chapter 13 Hiawatha
- Chapter 14 The Scholar’s Mother Tongue
- Unit 8
- Chapter 15 A Watering Rhyme
- Chapter 16 The Giving Tree
- Unit 9
- Chapter 17 Books
- Chapter 18 Going to Buy a Book
- Unit 10
- Chapter 19 The Naughty Boy
- Chapter 20 Pinocchio
About NCERT
The National Council of Educational Research and Training is an autonomous organization of the Government of India which was established in 1961 as a literary, scientific, and charitable Society under the Societies Registration Act. Its headquarters are located at Sri Aurbindo Marg in New Delhi. Visit the Official NCERT website to learn more.