Class 3: English Chapter 2 solutions. Complete Class 3 English Chapter 2 Notes.
NCERT Solutions for 3rd Class English: Chapter 2-Nina and The Baby Sparrows
NCERT 3rd English Chapter 2, class 3 English Chapter 2 solutions
Reading is Fun
1.Why was there great joy in Nina’s house?
Ans. There was great joy in Nina’s house because Nina’s aunt was getting married and all her family members were going to Delhi to attend the wedding.
2.Why was Nina worried?
Ans. Nina was worried because they were going to Delhi for a wedding and so the house would be locked. It would cause a problem for papa and mama sparrows to feed their babies in Nina’s room.
3. What did mother suggest?
Ans. Mother suggested that they would remove all Nina’s things from the room and lock the door on the outside. Then they would leave her room’s window open to let papa and mama sparrow feed their babies Comfortably.
4.What did Nina find when she came back from the wedding?
Ans. When she came back from the wedding she found two fat little sparrow flying all over the roQm.
Talk Time
1.How do baby sparrows eat?
Ans. Baby sparrows do not eat themselves. The father or mother sparrow put food in their beaks with their own beaks and thus help them eat.
2. What new things would you like to wear for a wedding?
Ans. I would like to wear a beautiful top and jeans with a beautiful high healed sandal.
NCERT 3rd English Chapter 2, class 3 English Chapter 2 solutions
Picture Story
1. Number the jumbled picture story correctly?
Then write the story in proper order.

Write the story here.
Ans.1.Nina is sad.
2.Mother asks why?
3.Nina does not want to leave the baby sparrows alone.
4.Mother says, “We will leave the window open.” ‘
5.Nina is happy again.
Activity
1.Let’s make a Bird
Ans. See NCERT Textbook Page 20 and then try to make a bird.
Word Building
1.Write down suitable words describing each picture. Pick up the words from the list given below:
beautiful black red happy tall fat

Now describe these pictures in your own language.
Ans.
- Sonali is a fat woman.
- Red roses are beautiful flowers.
- Sonu is a happy boy.
- I saw a beautiful peacock in the zoo.
- The teacher writes on a black board.
- The tall man is very thin.
NCERT Solutions for 3rd Class English: Chapter 2: Download PDF
NCERT Solutions for 3rd Class English: Chapter 2-Nina and The Baby Sparrows
Download PDF: NCERT Solutions for 3rd Class English: Chapter 2-Nina and The Baby Sparrows PDF
Chapterwise NCERT Solutions for Class 3 English :
- Unit 1 The Magic Garden
- Unit 2 Nina and The Baby Sparrows
- Unit 3 The Enormous Turnip
- Unit 4 A Little Fish Story
- Unit 5 The Yellow Butterfly
- Unit 6 The Story of The Road
- Unit 7 Little Tiger, Big Tiger
- Unit 8 My Silly Sister
- Unit 9 He Is My Brother
- Unit 10 The Ship of the Desert
About NCERT
The National Council of Educational Research and Training is an autonomous organization of the Government of India which was established in 1961 as a literary, scientific, and charitable Society under the Societies Registration Act. Its headquarters are located at Sri Aurbindo Marg in New Delhi. Visit the Official NCERT website to learn more.