CBSE Class 12 English Core Answer Key 2022 – Students can download CBSE Class 12 English Core Answer Key PDF 20221-2 from this page or from the official page of CBSE. CBSE Board has conducted the class CBSE 12 English Core on 3rd December 2021.
Ques 31. What does the author try to convey by the expression ‘being his own master’?
Ans. Correct option is (c)
Ques 32. Through the expression “…… looking straight into my eyes” the narrator is trying to convey?
Ans. Correct option is (d)
Ques 33. “His dream looms like a mirage.” This indicates
Ans. Correct option is c
Ques 34. “None of them know that it is illegal for children to work in glass furnaces.” Select the inference in reference to the above statement.
Ans. Correct option is b
Ques 35. Select the option that lists the fact about Firozabad.
i. Almost all the families are engaged in bangle making.
ii. The children work as motor – mechanics
iii. The children work in a hazardous situations.
iv. Firozabad is the center for car making.
Ans. Correct option is c
Ques 36. What impression do you form about the narrator?
Ans. Correct option is d
Ques 37. The description of the big boy by the narrator is one of
Ans. Correct option is b
Ques 38. Select the option that lists the probable reason for the big boy’s behavior towards the narrator.
Ans. Correct option is a
Ques 39. The figure of speech in the expression ‘as white as clean as bath tub’ is.
Ans. Correct option is c
Ques 40. The writing style of the narrator indicates the passage can be classified under a/an
Ans. Correct option is b
Ques 41. The poet’s intention in the first line is to
Ans. Correct option is d
Ques 42. Select the option that best explains the stand of the poet in the expression: “I want no truck with death”.
Ans. Correct option is d
Ques 43.Select the option that aptly describes the tone of the poet in the expression: “If we were not so single minded”.
Ans. Correct option is a
Ques 44. According to the poet who is to blame for the condition of threatening ourselves with death?
Ans. Correct option is c
Ques 45. The tone of the poet in the expression: “perhaps a huge silence might interrupt this sadness is”.
Ans. Correct option is a
Ques 46. The arrangement of food and clothing by Dr.Sadao portrays him as
Ans. Correct option is a
Quse 47. ‘Not been with fortifying’ indicates that it _
Ans. Correct option is a
Ques 48. The speaker’s tone in the expression: “Do I have to?” is
Ans. Correct option is d
Ques 49. “But this is not the season of storm.” Dr.Sadao tries to
Ans. Correct option is b
Ques 50. “… it is not hidden you are here.” Dr.Sadao’s intention is:
Ans. Correct option is a
Ques 51. “I had counted on the commotion to get to my desk without being seen.” In the light of Franz’s statement select the option that rightly brings out his intention.
Ans. Correct option is d
Ques 52. The poet Kamala Das brought in the image of ‘spilling children’ with the intention
Ans. Correct option is c
Ques 53. “The stunted unlucky heir of twisted bones”. Select the option that best explains the expression: ‘unlucky heir’
Ans. Correct option is c
Ques 54. Select the option that aptly describes Hana as a wife:
Ans. Correct option is b
Ques 55. She did not wish to be left alone with the white man. This thought of Hana reveals the fact that
Ans. Correct option is d
Ques 56. “And then sheer, stark terror seized me”. Which of the following options has used the same figure of speech as in the underlined phrase above?
Ans. Correct option is a
Ques 57. “The young men echo the lament of their elders.” Select the option which indicated Anees Jung’s view on young men.
Ans. Correct option is c
Ques 58. ‘Would put on clean clothes.’ What does Pable Neruda mean by ‘clean clothes’?
Ans. Correct option is a
Ques 59. ‘But the jump no made difference’. Select the option that reflects the tone of Douglas.
Ans. Correct option is a
Ques 60. “Suppose you were condemned to death and the next day I had to have my operation?” The tone of a General indicates he is
Ans. Correct option is d
