RRC GROUP - D Exam Question Paper - SET E2

Published by
Published on
2012
Year:
2012 (Semester: 2012)
 

RRC GROUP-D EXAM (NOTIFICATION NO. E.NO.1/2008) SOLVED PAPER (SET E2)

1. Balloons are filled with
(A) oxygen (B) nitrogen
(C) helium (D) argon

2. What is the scientific name for common salt ?
(A) sodium carbonate (B) sodium chloride
(C) sodium bicarbonate (D) calcium chloride

3. Ecology deals with
(A) Birds
(B) Cell formation
(C) Tissues
(D) Relation between organisms and their environment

4. Houseflies, dragonflies, beetles and ants are all insects. An insect has
(A) six legs (B) eight legs
(C) four legs (D) five legs

5. Which of the following is an important source of Vitamin C ?
(A) Potato (B) Butter
(C) Orange (D) Fish

6. Which of the following is necessary for burning ?
(A) Carbon dioxide (B) Hydrogen
(C) Oxygen (D) Neon

7. AIDS (Acquired Immuno Deficiency Syndrome) is caused by one type of
(A) Virus (B) Bacteria
(C) Protozoa (D) Fungus

8. Which of the following is a reptile ?
(A) Elephant (B) Bats
(C) Snake (D) Ostrich

9. Plants make their own food by a process called
(A) Breathing (B) Transpiration
(C) Photosynthesis (D) Pollination

10. Electricity is supplied to consumers at
(A) 420 kilovolts (B) 33 kilovolts
(C) 220 volts (D) 132 kilovolts

11. The number of chambers in the human heart is
(A) six (B) four
(C) two (D) eight

12. Acids contain at least one atom of
(A) Hydrogen (B) Oxygen
(C) Nitrogen (D) Carbon

13. India’s first mission to moon is called
(A) Prithvi (B) Aryabhatta
(C) Ashoka (D) Chandrayaan-1

14. If a piece of stone weighs 6 kilogram on earth’s surface, what will be the weight of the same
piece of stone on the surface of the moon ?
(A) 6 kilogram (B) 3 kilogram
(C) 1 kilogram (D) 12 kilogram

15. The purity of gold ornaments is measured in ‘carats’. Pure gold is
(A) 20 carats (B) 22 carats
(C) 23 carats (D) 24 carats

16. Diamond is a form of
(A) gold (B) silver
(C) carbon (D) iron

17. Which of the following was first learnt by primitive man ?
(A) agriculture (B) manufacture of wheel
(C) making fire (D) taming animals

18. Who started the Saka era ?
(A) Alexander (B) Kanishka
(C) Ashoka (D) Samudragupta

19. The word India is derived from the river
(A) Indus (B) Ganga
(C) Yamuna (D) Mahanadi

20. The ‘Anga’ is the main scripture of the Jains. It is written in
(A) Pali (B) Prakrit
(C) Sanskrit (D) Hindi

21. Who established the Maurya dynasty ?
(A) Ashoka (B) Chandragupta Maurya
(C) Bindusara (D) Kanishka

22. Buddhism was founded by
(A) Siddhartha (also known as Gautama) (B) Mahavira
(C) Fa-Hien (D) Alexander

23. Gautama Buddha attained enlightenment at Bodh Gaya. It is situated in the present day
(A) Uttar Pradesh (B) West Bengal
(C) Bihar (D) Madhya Pradesh

24. The first railway line was opened to traffic in 1853. It ran from Bombay to
(A) Delhi (B) Madras
(C) Calcutta (D) Thane

25. The partition of Bengal took place in the year
(A) 1902 (B) 1903
(C) 1904 (D) 1905

26. The term ‘Satyagraha’ is associated with
(A) Mahatma Gandhi (B) Maulana Abul Kalam Azad
(C) Lala Lajpat Rai (D) G.K.Gokhale

27. The first popular revolt against the British (also called the Sepoy Mutiny) happened in the
year
(A) 1857 (B) 1867
(C) 1877 (D) 1897

28. “Do or Die” was one of the most powerful slogans of India’s freedom struggle. Who gave it ?
(A) Mahatma Gandhi (B) Jawaharlal Nehru
(C) B. G. Tilak (D) Subhash Chandra Bose

29. ‘Thanas’ was established during the British period by
(A) Cornwallis (B) Warren Hastings
(C) William Bentinck (D) Wellesley

30. Which of the British rulers was associated with the ‘abolition of sati’ ?
(A) William Bentinck (B) Warren Hastings
(C) Robert Clive (D) Dalhousie

31. Whose reign is considered as the golden age of Mughal architecture ?
(A) Shah Jahan (B) Jahangir
(C) Aurangzeb (D) Akbar

32. Fort William in Bengal was constructed by the
(A) British (B) Portuguese
(C) Dutch (D) French

33. Who founded the Ahom kingdom of Assam ?
(A) Sukapha (B) Bamunikonwar
(C) Dihingia Raja (D) Khora Raja

34. Who established the ‘satras’ in Assam ?
(A) Nathmuni (B) Srimanta Sankaradeva
(C) Ramananda (D) Kabir

35. To promote trade and commerce, Sher Shah constructed many roads. The most famous of
them was the Grand Trunk Road. It ran from
(A) Gujarat to Delhi (B) Bengal to Punjab
(C) Delhi to Lahore (D) Delhi to Kashmir

36. In the battle of Saraighat in 1671 A.D.
(A) Mir Jumla defeated the Ahom king Jayadhwaj Singha
(B) The Ahom king Jayadhwaj Singha defeated Mir Jumla
(C) The Ahom general Bir Lachit defeated the Mughal general Ram Singh
(D) The Mughal general Ram Singh defeated the Ahom general Bir Lachit

37. A very special tank, which archaeologists call the Great Bath was found in the ancient city of
(A) Mohenjodaro (B) Lothal
(C) Harappa (D) Kalibangan

38. Ashoka the Great belonged to the
(A) Mughal dynasty (B) Maurya dynasty
(C) Slave dynasty (D) British Empire

39. ‘Abhijnanam Sakuntalam’ was written by
(A) Kalidas (B) Kautilya
(C) Harshavardhana (D) Banabhatta

40. First Indo – Pak war was started in the year
(A) 1945 (B) 1947
(C) 1949 (D) 1950

41. What is 20% of 200 ?
(A) 20 (B) 40
(C) 60 (D) 80

42. Choose the greatest from the following ?
(A) 9.90 (B) 9.99
(C) 9.09 (D) 0.99

43. How many months have 30 days ?
(A) 4 (B) 5
(C) 6 (D) 7

44. Fill in the blank in the series with an appropriate letter.
A C E G I K __ O
(A) M (B) N
(C) L (D) P

45. Choose the odd one out.
(A) Rose (B) Lotus
(C) Jasmine (D) Cauliflower

46. Find one angle of an equilateral triangle.
(A) 60 degree (B) 90 degree
(C) 45 degree (D) 30 degree

47. If the mean (average) of 5 numbers is 5.4 what is the total sum of these numbers ?
(A) 20 (B) 24
(C) 26 (D) 27

48. If x = 5, y = 3, z = 9 find the value of 4x – 3y + 7z.
(A) 64 (B) 74
(C) 84 (D) 94

49. At what rate of simple interest will Rs. 525/- amount to Rs. 588/- at the end of 3 years.
(A) 4% (B) 6%
(C) 8% (D) 10%

50. Find the square root of 15876
(A) 156 (B) 146
(C) 126 (D) 116

51. What is the greatest prime number between 1 and 10 ?
(A) 7 (B) 8
(C) 9 (D) 10

52. The area of a rectangle whose length and breadth are 12 cm and 4 cm respectively is
(A) 16 sq cm (B) 48 sq cm
(C) 8 sq cm (D) 20 sq cm

53. How many lines can be drawn through two points in a plane ?
(A) 4 (B) 3
(C) 2 (D) 1

54. Adding 1 to the greatest 5 digit number, should give
(A) smallest 6 digit number (B) another 5 digit number
(C) greatest 6 digit number (D) smallest 5 digit number

55. A vehicle starts from point A and runs 10 kms towards north, turns to its right and runs 15
kms. It then turns to its right and runs another 10 kms to reach the finishing point at B. After
reaching at point B, how far is it from the starting point A ?
(A) 13 (B) 14
(C) 15 (D) 16

56. If the bus fare of 9 passengers is Rs. 1080/-, what will be the bus fare of 21 passengers ?
(A) Rs. 2520/- (B) Rs. 3520/-
(C) Rs. 4520/- (D) Rs. 5520/-

57. How many zeroes (0) are there in 1 crore ?
(A) 5 zeroes (B) 6 zeroes
(C) 7 zeroes (D) 8 zeroes

58. The town newspaper is published every day. One copy has 12 pages. Everyday 11,980
copies are printed. How many total pages are printed everyday ?
(A) 1,43,760 (B) 2,43,760
(C) 3,43,760 (D) 4,43,760

59. The Independence Day was celebrated in 1999 on Monday. On which day was it celebrated
in 2000 ?
(A) Tuesday (B) Wednesday
(C) Thursday (D) Friday

60. Which city in India hosted the Common Wealth Games, 2010 ?
(A) Mumbai (B) Delhi
(C) Kolkata (D) Bangalore

61. Which country won the Football World cup in 2010 ?
(A) Germany (B) Argentina
(C) Brazil (D) Spain

62. Ranji trophy is associated with
(A) Cricket (B) Football
(C) Hockey (D) Badminton

63. The term L.B.W. is associated with which of the following games ?
(A) Cricket (B) Hockey
(C) Football (D) Polo

64. How many teams participated in the Cricket World Cup 2011 ?
(A) 12 (B) 14
(C) 16 (D) 10

65. Which country won the Cricket World Cup 2011 ?
(A) Sri Lanka (B) Australia
(C) India (D) England

66. The name Sachin Tendulkar is associated with
(A) Football (B) Cricket
(C) Chess (D) Hockey

67. The khasi tribe is found mainly in the state of
(A) Chattisgarh (B) Jharkhand
(C) Orissa (D) Meghalaya

68. The Treaty of Yandaboo was signed in the year
(A) 1826 (B) 1856
(C) 1886 (D) 1926

69. World’s longest river is
(A) Nile (B) Amazon
(C) Ganges (D) Yangtze Kiang

70. Malayalam language is spoken in the state of
(A) Maharashtra (B) Meghalaya
(C) Kerala (D) Jharkhand

71. Mona Lisa, world’s most valuable painting was painted by
(A) Leonardo da Vinci (B) John Banvard
(C) M.F. Hussain (D) None of these

72. In hockey, the number of players on each side is
(A) 10 (B) 11
(C) 12 (D) 13

73. Who formed the INA (Indian National Army) to fight the British ?
(A) Subhas Chandra Bose (B) C. R. Das
(C) Mahatma Gandhi (D) Jawaharlal Nehru

74. Which of the following is a kharif crop ?
(A) Rice (B) Wheat
(C) Barley (D) Mustard

75. The central bank of India is the
(A) SBI (B) RBI
(C) UBI (D) None of these

76. Which of the following is a major tea producing state ?
(A) Assam (B) Madhya Pradesh
(C) Uttar Pradesh (D) Punjab

77. Which of the following states is a major producer of wheat ?
(A) Nagaland (B) Mizoram
(C) Arunachal Pradesh (D) Punjab

78. Which of the following states is an important producer of sugarcane ?
(A) Maharashtra (B) Jammu and Kashmir
(C) Tripura (D) Sikkim

79. The Earth rotates 360 degree in about
(A) 12 hours (B) 24 hours
(C) 36 hours (D) 48 hours

80. A leap year has
(A) 365 days (B) 366 days
(C) 367 days (D) 368 days

81. The occurrence of days and nights is the result of
(A) revolution of the earth around the sun (B) rotation of the earth about its axis
(C) movement of the moon around the earth (D) Newton’s laws of motion

82. The duration of day and night becomes equal at all place on
(A) 21st March and 23rd September (B) 21st March and 21st June
(C) 21st June and 22nd December (D) does not happen

83. Solar eclipse occurs when
(A) the moon comes in between the sun and the earth
(B) the earth comes in between the sun and the moon
(C) the sun comes in between the moon and the earth
(D) None of the above

84. The crust of the earth is divided into two parts – the hydrosphere and the land mass. The land
mass occupies
(A) 50 % of the earth’s surface area
(B) about 29.2 % of the earth’s surface area
(C) 80 % of the earth’s surface area
(D) it keeps on varying

85. The Manas National Park is situated in the state of
(A) Andhra Pradesh (B) Assam
(C) Himachal Pradesh (D) Jammu and Kahsmir

86. Mausynram receives the highest rainfall in the world. It is located in the state of
(A) Tripura (B) Nagaland
(C) Arunachal Pradesh (D) Meghalaya

87. Green Revolution in India led to a substantial increase in the production of
(A) food grains (B) milk
(C) steel (D) automobiles

88. ‘White Revolution’ in India is related to the development of
(A) dairy industry (B) paper industry
(C) silk industry (D) sugar industry

89. What is a tsunami ?
(A) Name of a flower
(B) Name of a mountain
(C) a series of water waves caused by the displacement of a large volume of a body of
water
(D) Name of a virus

90. Which country was hit by an earthquake and tsunami in March 2011 resulting in loss of lives
and property ?
(A) Argentina (B) Mexico
(C) Japan (D) Egypt

91. The zonal head quarter of Northeast Frontier Railway is at
(A) New Jalpaiguri (B) Shillong
(C) Guwahati (D) Katihar

92. The railway track in the Darjeeling Himalayan Railway (DHR) is
(A) Narrow gauge (B) Metre gauge
(C) Broad gauge (D) None of these

93. The Palk Strait lies between the countries
(A) Sri Lanka and Maldives (B) India and Sri Lanka
(C) India and Maldives (D) Bangladesh and Myanmar

94. Richter scale measures the magnitude of
(A) volcanoes (B) earthquakes
(C) floods (D) rainfall

95. ‘Jhum’ practiced in the northeastern states of India is a method of
(A) learning (B) agriculture
(C) dancing (D) cooking

96. The Kaziranga National Park is famous for its
(A) Asiatic lion (B) Bengal Tiger
(C) One horned rhinoceros (D) Eagle

97. Which is the largest continent ?
(A) Africa (B) Asia
(C) Australia (D) North America

98. ‘One light year’ is a unit of
(A) time (B) speed
(C) distance (D) sound

99. Which of the following is not a renewable resource ?
(A) forest (B) bio-energy
(C) solar energy (D) petroleum

100. Which is the third nearest planet to the sun ?
(A) Venus (B) Earth
(C) Mercury (D) Mars

101. The Pole Star indicates the direction to the
(A) South (B) North
(C) East (D) West

102. How many countries share land boundaries with India ?
(A) five (B) six
(C) seven (D) eight

103. Kalinga is the ancient name of
(A) Karnataka (B) coastal Orissa
(C) West Bengal (D) Kerala

104. Which of the following is a natural resource ?
(A) Tea (B) Rice
(C) Air (D) Cars

105. The colour of coal is
(A) Black (B) Blue
(C) Orange (D) Red

106. Which of the following fuels are used for running automobiles ?
(A) Wood (B) Coal
(C) Diesel (D) Charcoal

107. Paper was invented in
(A) China (B) India
(C) England (D) Japan

108. Two – thirds of the Earth’s surface is covered with water and, therefore, from the outer
space, the earth appears
(A) blue (B) green
(C) black (D) brown

109. Global warming is increasing at an alarming rate mostly due to increase of the amount of
(A) Oxygen in the air (B) Nitrogen in the air
(C) Carbon dioxide in the air (D) Hydrogen in the air

110. The President of India holds office for a period of
(A) 6 years (B) 5 years
(C) 4 years (D) 3 years

111. The Parliament of India has houses.
(A) two (B) three
(C) four (D) five

112. Which of the following is known as the Pink City of India ?
(A) Bangalore (B) Jaipur
(C) Lucknow (D) Kolkata

113. Who is the President of India ?
(A) APJ Abdul Kalam (B) Somnath Chatterjee
(C) Pratibha Patil (D) Manmohan Singh

114. Which state has the highest literacy rate in the country ?
(A) Kerala (B) Uttar Pradesh
(C) Madhya Pradesh (D) Tripura

115. Which of the following states celebrate Bihu festival ?
(A) Himachal Pradesh (B) Assam
(C) Kerela (D) Andhra Pradesh

116. The first silent feature film made in India was
(A) Raja Harishchandra (B) Alam Ara
(C) Kisan Kanya (D) Mother India

117. Stilwell Road (constructed during World War II and originally called Ledo Road ) connected
(A) Northeast India with China (B) India with Afghanistan
(C) India with East Pakistan (D) India with Bhutan

118. 26th January in India is celebrated as
(A) Independence Day (B) Republic Day
(C) Revolution Day (D) Parliament Day

119. Majuli is the largest fresh water river island of the world. It is located in the state of
(A) Tripura (B) Assam
(C) Manipur (D) Arunachal Pradesh

120. The Tawang monastery, the famous Buddhist monastery in India is located in
(A) Bihar (B) Himachal Pradesh
(C) Assam (D) Arunachal Pradesh

121. Sangam literature contains
(A) earliest works in Tamil (B) earliest works in Sanskrit
(C) earliest works in Hindi (D) earliest works in Bengali

122. The river Brahmaputra flows through the state of
(A) Tamil Nadu (B) Jharkhand
(C) Chhattisgarh (D) Assam

123. Which of the following states does not share its boundary with Bangladesh ?
(A) West Bengal (B) Meghalaya
(C) Assam (D) Manipur

124. The temple of Goddess Kamakhya in Guwahati (Assam) is situated at the top of a peak of
the
(A) North Cachar Hills (B) Karbi Hills
(C) Nilachal Hills (D) Barail Hills

125. The National Anthem (‘Jana – gana – mana’) was composed by
(A) Mahatma Gandhi (B) Rabindra Nath Tagore
(C) Bankim Chandra Chatterjee (D) Motilal Nehru

126. The highest civilian award in the country which is given by the President of India on January
26 is
(A) Padma Vibhushan (B) Ashok Chakra
(C) Bharat Ratna (D) Padma Shri

127. Loktak lake is situated in the state of
(A) Assam (B) Nagaland
(C) Manipur (D) Tripura

128. India became an independent country on
(A) 15th August, 1947 (B) 15th August, 1948
(C) 15th August, 1949 (D) 15th August, 1950

129. Pandit Bhimsen Joshi was a renowned
(A) classical dancer (B) classical vocalist
(C) poet (D) novelist

130. Dada Saheb Phalke Award is given for outstanding contribution to the cause of Indian
(A) sports (B) literature
(C) cinema (D) handicraft

131. Arjuna Award is given to outstanding
(A) sports person (B) musician
(C) film director (D) sports coach

132. Our national animal is the
(A) Lion (B) Elephant
(C) Tiger (D) Bear

133. Name the capital of Arunachal Pradesh
(A) Itanagar (B) Agartala
(C) Aizawl (D) Imphal

134. The Supreme Court of India is located in
(A) Kolkata (B) New Delhi
(C) Chandigarh (D) Mumbai

135. In India, the first commercially viable oil well was drilled at
(A) Digboi (B) Numaligarh
(C) Barauni (D) Namdapha

136. The Ashoka Chakra depicted centrally on the white stripe of the National Flag has
(A) 12 spokes (B) 22 spokes
(C) 24 spokes (D) 20 spokes

137. Which state is associated with the development of dance form ‘Kuchipudi’ ?
(A) Kerala (B) Maharashtra
(C) Andhra Pradesh (D) Tamil Nadu

138. When a bar magnet is freely suspended, it points roughly in a
(A) east – west direction (B) east – north direction
(C) north – south direction (D) north – west direction

139. An electric motor converts
(A) mechanical energy into electrical energy
(B) electrical energy into mechanical energy
(C) mechanical energy into sound energy
(D) electrical energy into sound energy

140. Electrical fuses installed in the house are connected in the
(A) live wire (B) neutral wire
(C) earth connection (D) none of these

141. Dry ice is basically
(A) frozen water (B) solidified carbon dioxide
(C) solidified nitrogen (D) solidified hydrogen

142. A person climbing a hill bends forward in order to
(A) avoid slipping (B) increase speed
(C) reduce fatigue (D) increase stability

143. We get energy directly from
(A) the sun (B) ocean
(C) space (D) mountains

144. Sound travels at maximum speed in
(A) vacuum (B) air
(C) water (D) steel

145. Echoes are produced when the sound is
(A) reflected (B) diffracted
(C) polarized (D) refracted

146. Air is a mixture of gases. About 78 % of this gaseous mixture is
(A) Nitrogen (B) Oxygen
(C) Carbon-dioxide (D) Hydrogen

147. The universal law of gravitation was propounded by
(A) Kepler (B) Galileo
(C) Newton (D) Copernicus

148. The hardest substance available on earth is
(A) Platinum (B) Coal
(C) Gold (D) Diamond

149. Galvanised iron sheets have a coating of
(A) zinc (B) lead
(C) chromium (D) tin

150. What is laughing gas ?
(A) Sulphur dioxide (B) Carbon monoxide
(C) Nitrous oxide (D) Hydrogen peroxide

ANSWERS:

  1. C
  2. B
  3. D
  4. A
  5. C
  6. C
  7. A
  8. C
  9. C
  10. C
  11. B
  12. A
  13. D
  14. C
  15. D
  16. C
  17. C
  18. B
  19. A
  20. B
  21. B
  22. A
  23. C
  24. D
  25. D
  26. A
  27. A
  28. A
  29. A
  30. A
  31. A
  32. A
  33. A
  34. B
  35. B
  36. C
  37. A
  38. B
  39. A
  40. B
  41. B
  42. B
  43. A
  44. A
  45. D
  46. A
  47. D
  48. B
  49. A
  50. C
  51. A
  52. B
  53. D
  54. A
  55. C
  56. A
  57. C
  58. A
  59. B
  60. B
  61. D
  62. A
  63. A
  64. B
  65. C
  66. B
  67. D
  68. A
  69. A
  70. C
  71. A
  72. B
  73. A
  74. A
  75. B
  76. A
  77. D
  78. A
  79. B
  80. B
  81. B
  82. A
  83. A
  84. B
  85. B
  86. D
  87. A
  88. A
  89. C
  90. C
  91. C
  92. A
  93. B
  94. B
  95. B
  96. C
  97. B
  98. C
  99. B
  100. D
  101. B
  102. C
  103. B
  104. C
  105. A
  106. C
  107. A
  108. A
  109. C
  110. B
  111. A
  112. B
  113. C
  114. A
  115. B
  116. A
  117. A
  118. B
  119. B
  120. D
  121. A
  122. D
  123. D
  124. C
  125. B
  126. C
  127. C
  128. A
  129. B
  130. C
  131. A
  132. C
  133. A
  134. B
  135. A
  136. C
  137. C
  138. C
  139. B
  140. A
  141. B
  142. D
  143. A
  144. D
  145. A
  146. A
  147. C
  148. D
  149. A
  150. C